Otvorena likovna kolonija “Breške”

U nedjelju navečer je u Župnoj crkvi na Breškama u Tuzli otvorena XII. međunarodna likovna kolonija “Breške”. I ove godine otvorenje Kolonije je okupilo brojne poklonike umjetnosti. Međunarodna likovna kolonija “Breške” jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u cijeloj zemlji, a postala je prepoznatljiva i van granica BiH. To potvrđuje činjenica da svake godine sve više umjetnika iz drugih europskih zemalja želi biti dio ove Kolonije.

Napredak je zato, s pravom se može reći, krovna kulturna institucija u BiH. Treba podsjetiti da je kroz proteklih 11 godina ova Likovna kolonija ostavila neizbrisiv materijalni trag kroz više od 450 umjetničkih djela koja su danas kulturno blago grada Tuzle i BiH. Predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Nikola Čiča izrazio je nadu da će se u što skorije vrijeme ostvariti njihova nakana da se dio slika stavi na aukciju nakon čega bi sav novac bio usmjeren na stipendiranje nadarenih studenata i đaka.

“Napredak je kroz Likovnu koloniju ‘Breške’ uspio zadržati kontinuitet njegovanja kulture i nadam se da su pred nama još uspješnije godine kada je Kolonija u pitanju i da će i narednih godina Kolonija biti mjesto okupljanja vrhunskih umjetnika iz različitih europskih zemalja. Posebice smo sretni zbog činjenice da nam u Tuzlu dolaze mladi umjetnici jer Napredak je sve godine svoga djelovanja pokazao da kroz stipendiranje želi usmjeravati mlade i biti njihov prijatelj”, rekao je Nikola Čiča i zahvalio svima onima koji su kroz pokroviteljstvo i sponzorstvo pomogli održavanje Kolonije.

Ipak, najveća zahvalnost pripada franjevcima koji 800 godina djeluju, a preko sedam stoljeća su temelj umjetnosti i doprinose njenom razvoju. Iz godine u godinu Kolonija je bila i dio njihove velike brige.

Mnogima je posljednjih godina teško vjerovati da politika u BiH podržava razvoj umjetnosti, barem je takva percepcija u javnosti. Međutim, sve ove godine uz likovnu koloniju bila je Vlada TK. Međunarodnu likovnu koloniju “Breške” svečano je otvorila ministrica zdravstva u Vladi TK Nada Pavlović Čalić i izrazila uvjerenje da će i ova Kolonija kao i sve dosadašnje ostaviti dubok trag u kulturnom životu grada Tuzle.

Međunarodna likovna kolonija “Breške” u kulturnom smislu ostavlja i određene poruke, kako za ovaj grad tako i za cijelu zemlju. Likovna kolonija “Breške” obogaćuje kulturno i uzvisuje umjetnost. Grad Tuzla svih 11 godina bio je inspiracija umjetnicima koji su ostavljali na desetine izuzetno vrijednih umjetničkih djela. HKD “Napredak” Tuzla povezalo je baš u ovom gradu brojne umjetnike koji su u Tuzli stekli poznanstva i danas su zajednički kreatori umjetničkih kolonija i zajedničkih projekata diljem Europe.

Na Likovnoj koloniji “Breške” ove godine će sudjelovati šesnaest umjetnika iz pet zemalja. Osim iz BiH, tu su slikari iz Crne Gore, Češke, Hrvatske i Mađarske. Radit će na više lokacija – u Breškama, na jezeru Bistarac, u Kući “Plamena mira” i na Sonom trgu.

Otvorenje Kolonije uveličao je “Iuventus Salinarum” zbor mladih pri Franjevačkom samostanu u Tuzli pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića.

Pred umjetnicima je novi umjetnički tjedan na kojem će, predviđaju organizatori, nastati tridesetak novih likovnih djela.

M. N. | napredaktuzla.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*