Otvorena mostarska Gradska vijećnica, Bošnjaci bojkotirali svečanost

U Mostaru je danas otvorena nova zgrada Gradske vijećnice, a svečanost je protekla u znaku svojevrsnog skandala jer otvaranju nije nazočio nitko od predstavnika Bošnjaka. Članovi Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara sinoć su najavili da neće nazočiti svečanosti zbog, kako su istaknuli, postavljanja spomen-obilježja koje sadrži nacionalne i vjerske simbole samo jednog naroda – hrvatskog.

Iz ovog kluba ocjenjuju da je riječ o provokaciji, jer su u krugu vijećnice ubijani logoraši i civili i vršeno “genocidno etničko čišćenje grada od nehrvata s ciljem stvaranja stolnog hrvatskog grada”.

Vijećnicu su danas presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Slađana Gotovac, jer je izostao predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić iz SDA. Nakon ceremonije otvaranja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Bešlić je izrazio žaljenje zbog nedolaska članova Kluba Bošnjaka na današnje otvaranje nove zgrade gradske vijećnice. “Vjerujem da nedolazak Bošnjaka neće pokvariti sliku ove prelijepe građevine, koja je kulturno-povijesna baština i koja nosi cijeli Mostar iz prošli vremena”, rekao je Bešlić i dodao da postavljenim spomen-obilježjem nikoga nisu htjeli iritirati.

Klub Hrvata u Gradskom vijeću Mostara izrazio je iznenađenje i čuđenje retorikom Kluba Bošnjaka, koje je, kako su priopćili, prepuno uvredljivih izjava na račun spomen-obilježja i poginulih pripadnika hrvatskog naroda.

Predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara Marko Gilja rekao je da predstavnici hrvatskog naroda nikada nisu izrazili svoje negodovanje na postavljanje spomen-obilježja poginulim iz reda bošnjačkog, srpskog i ostalih naroda.

Predstavnici hrvatskog naroda nisu, rekao je Gilja, negodovali u slučaju nelegalnog postavljanja spomenika na površini u Sjevernom logoru ispred Javnog poduzeća BH Pošta, koje je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao ni u slučaju spomen-obilježja na lokalitetu kod hotela “Ruže” na samom ulazu u staru gradsku jezgru.

Spomenik pored zgrade Gradske vijećnice prošloga tjedna je postavila Udruga “Zavjet”, koje je danas priopćila kako je spomenik na mjestu pogibije osam pripadnika HVO-a podignut 1996. godine, a da je ovih dana samo prikladno obnovljen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*