Otvoreno Likovno Annale 2010 HKD Napredak

U ponedjeljak navečer je u Maloj galeriji Samostana Sv. Ante na sarajevskom Bistriku otvoreno Likovno Annale 2010 Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak. Izložbu je otvorio akademik Vladimir Premec. Na izložbi je svoje radove izložilo 39 umjetnika.

– Svaka slika koju promatramo večeras je priča za sebe, svaka pričâ svoju priču i kroz nju čujemo autora, njegov glas i poruku koju nam šalje, istakao je akademik Premec koji je dalje dodao da je svako stvaranje pričanje sa samim sobom. Pronalaženje svojih najdubljih i najosjećajnijih misli koje tako prenosi na platno i dalje na nas.

Kritičar umjetnosti Vojislav Vujanović je napisao u predgovor kataloga za Annale 2010: ’”Boja je osnovno sredstvo kojim se umjetnici ove udruge koriste u razrješavanju problema na koje nailaze i mjera po kojoj slikare možemo rasporediti na nekoliko značenjskih nivoa, u kojima se dva nivoa posebno ističu: vizualni i cerebralni. Jednu grupu umjetnika čine oni stvaratelji kod kojih je predmetni sloj još uvijek glavni nositelj likovnog uobličenja slike. Boja se pojavljuje u ulozi do – graditelja vizualnog spektra.

Kod tih slikara dominira emocija, intimna vezanost za sam predmet, za ono što se smješta u njihovo vidno polje u svojoj neposrednoj datosti i čiju prirodnost prihvaćaju kao dovoljnog garanta za oblikovanje vizualne senzacije… nakon sagledavanja svih komponenata od koji je satkano ovogdoišnje Annale, možemo zaključiti da izložba posjeduje evidentan raspon iskaznih formi, da umjetnici Udruge pronalaze odgovarajuća sredstva u oblikovanju svojih inspiracija i težnji ka osvajanju novih stvaralačkih horizonata”.

Izvor: HKD Napredak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*