Otvoreno pismo veterana HVO ministru Helezu: Vratite naknade hrvatskim odlikovanim braniteljima

“Potaknuti Vašom izjavom od utorka, 5. srpnja, kako ćete maksimalno, koliko to bude u Vašoj mogućnosti, stati u zaštitu hrvatskih branitelja koji primaju novčane naknade iz Republike Hrvatske, naša udruga Vam, radi Vaše vjerodostojnosti, predlaže da odmah ukinete cenzus na mjesečna primanja novčanih sredstava po međudržavnom ugovoru između RH i BiH i vratite mjesečne naknade hrvatskim odlikovanim braniteljima, i to retroaktivno od dana kada su ukinute, što bi bilo pošteno i pravično prema hrvatskim braniteljima”, stoji u otvorenome pismu Udruge organizatora otpora HVO-a u BiH federalnome ministru branitelja i invalida Domovinskoga rata Zukanu Helezu.

“Vaš prethodnik Zahid Crnkić nametnuo je cenzus na primanja iz Republike Hrvatske, čime je prekršio ustavni zakon o imovinskoj zaštiti i međudržavni sporazum koji su jamčile dvije države, a hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci oduzeo stečeno pravo na mjesečna primanja iz Zakona o odlikovanim braniteljima.

Dosadašnjom prljavom politikom, lišene bilo kakvog dostojanstva, naša su nam sredstva, ostvarena Zakonom o odlikovanim braniteljima, oduzeta protuustavnim cenzusom i preusmjerena pripadnicima Armije BiH.
Smatramo da je to politička mizerija koja za cilj ima samo zavući ruku u naš džep, tj. zakinuti hrvatske branitelje u Proračunu FBiH, samo zato što Republika Hrvatska želi pomoći svojim državljanima u BiH.

S obzirom na to da su u FBiH svi dosadašnji ministri branitelja bili bivši pripadnici Armije BiH, koji su smišljali načine kako preveslati hrvatske branitelje i umanjiti njihovu ulogu u Domovinskom ratu, bilo bi zanimljivo vidjeti kako i tamo postoje moralni i časni ljudi, koji ne osmišljavaju tajne planove na štetu naše komponente, nego uvažavaju hrvatsku jednakopravnost, branitelje HVO-a i njihova stečena prava”, stoji u otvorenom pismu koje je potpisao brigadir Jadran Topić.

1 Comment

  1. TO PISMO UPUTITE ZELJKU KOMSICU,,
    ON JE CLAN PREDSJEDNISTVA,,ILI JOSIPOVICU ,,KADA STE IM TRERBALI SVOJE STE ODRADILI,,OD MUSLIMANA NIKADA NISTA DOBITI NECETE—-CUDNO JE PONASANJE PERECIJE U SVEMU TOME?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*