Ovogodišnji Interliber privukao oko sto tisuća posjetitelja

Na Zagrebačkom velesajmu danas je zatvoren Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila koji je, velikim izborom i povoljnim ponudama knjiga dvjestotinjak izdavača iz Hrvatske i inozemstva, u proteklih šest dana privukao oko sto tisuća posjetitelja.

Ove je godine bilo nešto više izlagača nego ranijih godina, izjavio je voditelj Sajma Zoran Ušurić, izrazivši zadovoljstvo 34. izdanjem Interlibera. Dodao je kako je više izlagača bilo i pod šatorima izvan paviljona, gdje su se nudile najjeftinije knjige na sajmu.

Uz predstavljanja najnovijih izdanja i aktualne produkcije hrvatskih izdavača, u okviru sajma bili su organizirani brojni susreti s autorima, okrugli stolovi, radionice za djecu, izložbe, među kojima i ona posvećena starim hrvatskim slikovnicama iz prošlog stoljeća, ali i prezentacije o budućnosti knjiga i novim medijima putem kojih će one stići do svojih čitatelja.

Uz beletristiku, najbolje su se prodavale popularne knjige o samopomoći, kuharice, slikovnice i knjige za djecu, školski priručnici, a među ostalim, ove je godine na Interliberu predstavljeno novo kolo Djela hrvatskoga književnog klasika Ivana Aralica, u sklopu kojega je i novoobjavljeni roman “Kepec”.

Kao jednu od najboljih strana sajma izdavači ističu velik broj posjetitelja koji ni u doba recesije nisu izgubili zanimanje za knjigu, no smatraju kako bi se sajam u budućnosti trebao okrenuti novim izazovima.

Mišo Nejašmić, zamjenik predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara smatra da je Interliber, uz neke realne promjene, moguće podići na višu razinu, no kako se ne može očekivati da će on biti veći ili više međunarodan nego što to formalno jest, posebice s obzirom na vrijeme u kojemu se održava, kao i na snagu drugih sajmova u regiji i Europi.

U sklopu sajma objavljen je i dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman, a u konkurenciji 112 prijavljenih naslova pobijedio je roman ‘Naročito ljeti’ Ankice Tomić, autobiografska priča iz djetinjstva s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*