Pada Vlada RS, na Džombića će biti svaljena krivica za loše gospodarsko stanje

Aleksandar-Dzombic-w-280Vlada Republike Srpske praktično je pred smjenom, a njeni sadašnji ministri bit će prvi na koje će se prebaciti krivnja zbog lošeg gospodarskog stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu i sve većih socijalnih napetosti, ocjena je koju u petak donose mediji u BiH nakon potvrde predsjednika RS Milorada Dodika da se o tome ozbiljno razmišlja.

“Procjena je da vladi treba novi impuls, a možda i novi ljudi. Vidjet ćemo je li to moguće kroz rekonstrukciju ili na neki drugi način”, izjavio je Dodik u četvrtak navečer u Banjoj Luci nakon sastanka najužeg vodstva vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz čijih je redova i najveći broj ministara u sadašnjoj vladi RS.

Dodik je ustvrdio kako ipak nije riječ ni o kakvoj krizi. “Ovo je redovno stanje stvari i nema nikakvih izvanrednih okolnosti”, kazao je Dodik.

Iako lokalni mediji danima i tjednima nagađaju da se sprema smjena vlade RS, premijer Aleksandar Džombić je novinarima ranije ovog tjedna izjavio kako o tome nema nikakvih informacija. “Niti jednu rečenicu nisam o tome progovorio s predsjednikom Dodikom”, kazao je Džombić novinarima odgovarajući na pitanja o tome sprema li se njegova smjena.

Tjednik Slobodna Bosna tvrdi u petak kako je odluka o Džombićevoj smjeni gotova stvar te kako je ona odavno donesena. Po pisanju lista, neimenovani izvor iz vrha SNSD-a kazao je kako su se on i Dodik i izravno verbalno sukobili zbog sve većih ambicija predsjednika RS da osigura financiranje različitih projekata proračunskim sredstvima.

Potpredsjednik najveće oporbene stranke u RS, Srpske demokratske stranke (SDS), Vukota Govedarica kazao je kako je indikativno već to što Džombić već mjesecima nije pozivan na sastanke vrha SNSD-a. “Premijer je gurnut na marginu SNSD-a, on je postao sužanj politike te stranke i na njega će se prevaliti odgovornost za lošu socijalno-ekonomsku situaciju u kojoj se RS nalazi”, izjavio je Govedarica.

Analitičari i oporba su suglasni u ocijeni kako Dodik sigurno neće dopustiti da bilo tko osim SNSD-a čini jezgru nove vlade.

Nagađa se pak kako će na premijersku dužnost biti imenovana Željka Cvijanović, sadašnja ministrica RS za ekonomske odnose i regionalnu suradnju koja slovi za osobu od Dodikova posebnog povjerenja. List podsjeća kako je Dodik svoju kćer Goricu Dodik-Trišić najprije zaposlio u ministarstvu kojega vodi Cvijanović da bi je ministrica ubrzo postavila za šeficu svog ureda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*