Pakistanski muslimani se ispričali za napade na katolike 2009. godine

Dvojica muslimana ispričala su se zbog protukršćanskog divljanja u gradu Gojri prije dvije godine u tijeku kojeg je poginulo desetoro kršćana. Na međureligijskom seminaru, održanom 1. kolovoza u crkvi Presvetog Srca u Gojri u spomen druge godišnjice napada, dvojica sufitskih vjerskih vođa izrazila su žaljenje zbog nasilja, rekavši da je ono bilo protivno “duhu islama”, javlja katolička novinska agencija UCA News.

O. Aftab J. Paul, ravnatelj Vijeća za međureligijski dijalog i ekumenizam Faisalabadske biskupije, rekao je da je isprika “od goleme važnosti”. Premda nisu bili niti na koji način povezani s nasiljem, dvojica islamskih vođa opisali su islam kao vjeru koja ne odobrava ubijanje, te osudili masakr. Sufizam je inače mistička, introvertirana grana islama.

Napad o kojem je riječ odigrao se u kolovozu 2009. godine, kada su stotine muslimana divljale Gojrom i obližnjim selom, paleći zgrade i napadajući stanovnike. Službene vlasti su izjavile da je nasilje potaknuto lažnom glasinom o skrnavljenju Kur’ana.

Protuteroristički sud u Faisalabadu prošlog je lipnja oslobodio optužbi svih 70 ljudi uhićenih zbog napada. Unatoč isprikama, kršćanska je zajednica još uvijek uznemirena zbog masakra, kao i zbog toga što nitko upleten u njega nije bio kažnjen. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*