Pala Janšina vlada, mandat za sastav nove dobila Alenka Bratušek

Alenka-BratusekKorupcijska afera u koju se uvalio Janez Janša u konačnici ga je ipak koštala premijerske pozicije. Nakon što su ga gotovo svi koalicijski partneri napustili, u parlamentu mu je sinoć izglasano nepovjerenje, a mandat je povjeren Alenki Bratušek.

Alenku Bratušek (43) je prilikom tajnog glasovanja za mandatarku nove vlade podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv. Za nju su glasovali zastupnici iz njezine stranke Pozitivne Slovenije (PS), te zastupnici socijaldemokrata (SD), Građanske liste (GL) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te neki nezavisni. Protiv su bili članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nove Slovenije (NSI).

Time je Bratušek dobila 15-dnevni rok u kojemu mora parlamentu predložiti sastav svoje vlade. O tome će onda parlament ponovo glasovati, a sve dok ne dođe do izglasavanja povjerenja novoj vladi tekuće poslove nastavit će u tehničkom mandatu obavljati vlada premijera Janeza Janše kojoj je imenovanjem Bratušek izrečeno nepovjerenje.

Janšinu vladu u zadnjih mjesec i pol dana napustila je većina koalicijskih partnera, čime je ona postala manjinska. Krizu Janšine vlade vlade i raspad koalicije izazvalo je objavljivanje izvješća protukorupcijske komisije početkom siječnja. Po izvješću, Janša nije prijavio najmanje 210.000 eura do kojih je došao na neobjašnjen način u vrijeme kad je bio državni dužnosnik. Korupcijski skandal doveo je do zahtjeva da podnese ostavku, što je Janša odbio, tvrdeći da je afera potaknuta kako bi ga se politički diskreditiralo i da je neutemeljena.

Alenka Bratušek je pred parlamentom ukratko predstavila svoj program. Rekla je da će pokušati formirati vladu sastavljenu od političara i stručnjaka koja bi imala ograničeni vremenski mandat od godine dana, kada bi od parlamenta ponovo tražila povjerenje, a u slučaju da ga ne dobije održali bi se izbori.

Kako je naglasila, namjerava formirati vladu koja bi donosila pragmatične mjere s ciljem okretanja negativnih ekonomskih trendova koje karakteriziraju pad gospodarske aktivnosti, rast nezaposlenosti i loše stanje u okruženju zbog smanjenih prognoza u eurozoni i Europskoj uniji.

Kazala je također da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u slovenskom strateškom interesu. “Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego predstavlja slovenski strateški interes”, rekla je Bratušek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*