Pala vlada Boruta Pahora

Slovenski parlament izglasao je nepovjerenje manjinskoj vladi Boruta Pahora. Parlament je zapravo glasovao o imenovanju pet kandidata za ministre, a sam Pahor je uz to glasovanje vezao glasovanje o povjerenju svojoj vladi te dobio povjerenje 36 od 88 nazočnih zastupnika, dok je 51 bio protiv.

Time se otvara jednomjesečni rok u kojemu se može oblikovati nova parlamentarna većina koja bi imenovala mandatara nove vlade, no vjerojatniji su izvanredni izbori krajem ove godine.

Pahor je u kratkoj izjavi nakon glasovanja zastupnicima rekao da unatoč padu vlade »ne osjeća gorčinu« i da je uvjeren kako Slovenija ima perspektivu, ali da je potrebno »više političke suradnje«.

Izglasavanje nepovjerenja Pahorovoj vladi znači da ona do daljnjega nastavlja obavljati tekuće poslove do imenovanja nove. Teoretski, do toga može doći ako se u parlamentu u idućih mjesec dana oblikuje njova politićka većina koja može imenovati novoga mandatara.

Ako imenovanje novog mandatara koji bi Sloveniju vodio do redovitih parlamentarnih izbora iduće godine ne uspije, onda bi slovenski predsjednik do kraja godine morao raspisati izvanredne izbore.

Ćelnik slovenske oporbe i bivši predsjednik vlade Janez Janez Janša izjavio je nakon glasovanja da Pahorova vlada do daljnjega ne smije donositi nikakve bitne političke ili personalne odluke i da izglasavanje nepovjerenja Pahorovoj vladi znači »značajan korak« prema rješenju sadašnje političlke situacije i održavanju prijevremenih izbora.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, najviše izgleda za izbornu pobjedu i formiranje nove vlade ima Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*