Pao važan adut haaškog Tužiteljstva

Hrvatskoj više ne prijete nikakve sankcije zbog “topničkih dnevnika”, koje haaško tužiteljstvo traži od 2008. godine. Haaški je sud ovih dana odbacio zahtjev tužiteljstva za izdavanje subpoene Hrvatskoj zbog navodnog skrivanja dokumenata koji bi mogli dokazati prekomjerno granatiranje Knina u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluji”.

Pitanje “topničkih dnevnika” haaško tužiteljstvo pustilo je u optjecaj kada se stekao dojam da optužnica protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka stoji na prilično labavim temeljima. Osnova te optužnice su “brijunski transkripti” iz 1995. godine kojima tužiteljstvo u Haagu pokušava dokazati zapovjednu i individualnu odgovornost trojice hrvatskih generala za događaje tijekom i nakon “Oluje”.
Hrvatske generale, najviše Gotovinu, tužiteljstvo smatra odgovornima za odlazak (ili kako oni tretiraju, etničko čišćenje) srpskog stanovništva iz tada okupiranog dijela Hrvatske.

Kako je suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku odmicalo, tako su optužbe, posebice one za proširenu zapovjednu odgovornost, svjedočenjima i drugim dokazima dovedene u pitanje, pa su kao adut izvučeni “topnički dnevnici”.
Hrvatska je na zahtjev haaškog tužiteljstva dostavila opsežnu dokumentaciju o djelovanju artiljerije tijekom “Oluje”, ali je tužiteljstvu stalno nešto nedostajalo.

Topnički dnevnici dugo su bili i prepreka za otvaranje pregovaračkoga poglavlja 23 o pravosuđu, a sada se pokazuje da neće biti ni smetnja za zatvaranje tog poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Sudsko vijeće Haaškog suda ustvrdilo je da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li dokumenti koje tužiteljstvo traži, ali ostaje obveza Hrvatske da dalje surađuje s Haaškim sudom.

Ovo se može smatrati i pobjedom Hrvatske, iako nema mjesta nikakvoj euforiji. Suđenje trojici hrvatskih generala bliži se kraju, a do kraja godine očekuje se presuda. Najave o vrlo visokim zatvorskim kaznama koje navodno traži haaško tužiteljstvo za Gotovinu, Markača i Čermaka, u Hrvatskoj na mnoge djeluju kao hladan tuš. Za sada je izvjesno tek da se presuda neće temeljiti na, pokazalo se nepostojećim, dokumentima o granatiranju Knina.

Odluka Haaškog suda o topničkim dnevnicima politički je probitačna za Hrvatsku, ali mnogi ovdje s nestrpljenjem čekaju i sudsku presudu hrvatskim generalima. Odluka je u rukama suda, a ne tužiteljstva, a zainteresiranima sada preostaje čekanje. [Biljana Bašić / Vjesnik]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*