Papa Benedikt XVI. dolazi potvrditi snažne veze Hrvatske i Vatikana

Papa Benedikt XVI. u subotu stiže u dvodnevni apostolski pohod Hrvatskoj. Sveti Otac dolazi katoličkim vjernicima kako bi s njima proslavio prvi nacionalni Dan obitelji, dolazi susresti se s mladima, slaviti euharistiju s hrvatskim obiteljima, podijeliti poruku evanđelja s biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima Crkve u Hrvatskoj.

Papa će se kroz bogat program u samo dva dana susresti i s visokim državnim predstavnicima: predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor te potom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) s više stotina uzvanika iz javnog i kulturnog života, predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, diplomatskog zbora te s predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Središte poruke koju Benedikt XVI. donosi vjernicima sažeto je u središnjem motivu njegova pohoda »Zajedno u Kristu«. U tom kontekstu Papa će nakon velikog euharistijskog slavlja s obiteljima na Hipodromu slaviti molitvu Večernje u katedrali s biskupima i svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca, koji za hrvatske katoličke vjernike predstavlja simbol tog zajedništva. Međutim, Papin posjet nije samo apostolski nego i državnički.

Kao poglavar Svete Stolice Benedikt XVI. dolaskom nastavlja tradiciju snažnih veza i dobrih odnosa između Vatikana i Hrvatske, koje je posebno učvrstio veliki prijatelj Hrvatske papa Ivan Pavao II. svojim posjetima 1994., 1998. i 2003.

Osim toga, prije dva desetljeća, točnije 13. siječnja 1992., Sveta Stolica je među prvim državama priznala neovisnu Republiku Hrvatsku, učinivši diplomatski presedan kakav Vatikan rijetko čini.

Danas, 20 godina kasnije, kada se Hrvatska nalazi pred završetkom pregovora za puno priključenje Europskoj uniji, Papa svojim posjetom potvrđuje da Sveta Stolica snažno podupire ulazak Hrvatske u europske integracije i da je vrijeme da se vrati tamo gdje svojom poviješću i kulturom tradicionalno pripada – zajednici europskih naroda.

Na susret s mladim vjernicima na Trgu bana Jelačića Papa će doći papamobilom kroz Ilicu. Dočekat će ga gradonačelnik Milan Bandić te mu uz pozdrave predati ključeve grada Zagreba. Papa će se potom uspeti na oltarni prostor te s njega pozdraviti mlade. Potom će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kraćim govorom pozdraviti Benedikta XVI.

Slijedi Papina propovijed, zatim klanjanje i euharistijski blagoslov. Papa će se nakon toga pomoliti ispred lika Majke Božje od Kamenitih vrata. Potom će u sakristiji odložiti liturgijsko ruho, zatim se susresti s mladima te otići u Apostolsku nuncijaturu.

Drugog dana pohoda, u nedjelju 5. lipnja, Papa će na Hipodromu u 10 sati predvoditi misu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i na kraju mise predvoditi molitvu Kraljice neba.

Na misi na Hipodromu, prema procjenama, sudjelovat će više od 200.000 vjernika iz Zagreba. Iz Đakova ih dolazi oko 10.000, s područja Riječke nadbiskupije oko 5000, a iz Splitsko-makarske oko 15.000. Na susret s Papom dolaze i vjernici iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije te sa sjevera Srbije.

U 14 sati je ručak s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima Papine pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Papa će zatim u 17 sati slaviti Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicama, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu. U 18.15 sati posjetit će Nadbiskupski dvor u Zagrebu. U 19.15 sati je svečanost oproštaja u Zračnoj luci Pleso u Zagrebu. Polazak Papina zrakoplova iz zagrebačke zračne luke predviđen je za 19.45 sati, a dolazak u Rim u 21.15 sati.

Piše: Gordan Pandža | Vjesnik.hr
Foto: Ivan Šebelja | Vjesnik.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*