Papa Benedikt XVI. dolazi u Niš 2013. godine

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i zrenjaninski biskup Laslo Nemet potvrdili na dvodnevnoj biskupskoj konferenciji u Zrenjaninu da su u Nišu započete pripreme za obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, i da očekuju da proslavi 2013. u Nišu prisustvuje papa Benedikt XVI., objavio je beogradski dnevnik “Blic”.
U razgovoru s novinarima Hočevar i Nemet su potvrdili da su o papinu posetu već započeti poluslužbeni razgovori, te da ranije izjave patrijarha Irineja, dok je bio na episkopskoj katedri u Nišu – da bi papin dolazak s posebnim razlogom SPC pozdravila – daju ogromnu nadu da će do posjeta pape Benedikta XVI doći. Međutim, piše “Blic”, stav pape i Vatikana je da poglavar Rimokatoličke crkve ne dolazi u neku državu ako većinska crkva nije saglasna s tim posjetom. Dakle, potrebno je da poglavaru Rimokatoličke crkve većinska crkva – SPC, iz protokolarnih razloga uputi službeni poziv.
Državni vrh Srbije je, podsjeća list, u nekoliko je navrata upućivala poziv Papi da posjeti Srbiju, a poslednji put to je to sredinom studenoga učinio predsednik Boris Tadić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*