Papa Benedikt XVI. odao počast Martinu Lutheru

Papa Benedikt XVI. u petak je u njemačkom Erfurtu, gdje je rođena reformacija, odao počast Martinu Lutheru, ističući njegovu “duboku strast” za “pitanje Boga”, javlja AFP. Gotovo 500 godina nakon nastanka protestantizma, papa Benedikt XVI. je Luthera nazvao strastvenim kršćaninom, pozvavši luterane i katolike da ponovo pronađu ono što im je zajedničko u svijetu koji je sve više sekularan.

Govoreći o Lutheru, Sveti Otac je kazao da “mu pitanje o Bogu nije dalo mira” i da to “bijaše njegova duboka strast”. “Lutherova misao, sva njegova duhovnost potpuno je bila usredotočena na Krista”, dodao je Papa. Također je poručio da je “najvažnija stvar za ekumenizam ta da pod teretom sekularizma ne izgubimo one velike stvari koje su nam zajedničke”.

Papa Bendikt XVI. u Berlinu je primio predstavnike muslimana te tom prilikom istaknuo da muslimani i kršćani moraju poboljšati dijalog i međusobno poštovanje. Poručio je njemačkim muslimanima u Berlinu da mogu očekivati suradnju i potporu rimokatolika dok god poštuju njemački ustav i ograničenja koje postavlja pluralizam.

Na sastanku s predstavnicima četiri milijuna njemačkih muslimana, Papa je rekao da je njemački ustav, napisan u poslijeratnom vremenu, dovoljno čvrst da prihvati pluralističko društvo u globaliziranom svijetu i ostavi prostora za nove religije.

Muslimanski predstavnici pohvalili su Papu zbog izjava da je islam danas dio njemačkog društva, naglasivši kako njihova lojalnost ustavu nikada nije bila upitna.

Berlin je prva postaju prvoga službenog posjeta rodnoj zemlji kojim teži prenijeti ekumensku poruku i ojačati vjeru u sekulariziranom svijetu. Papin četverodnevni posjet Njemačkoj održava se pod geslom “Ondje gdje je Bog, budućnost se rađa”.

Benedikta XVI. u Berlinu su u zračnoj luci Tegel dočekali predsjednik Republike Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*