Prvi dan posjeta Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Papa Benedikt XVI. doputovao je u dvodnevni državnički i pastoralni posjet Hrvatskoj. U svoj prvi pohod Hrvatskoj od kada je stupio na papinsku dužnost Benedikt XVI. je doputovao posebnim zrakoplovom Alitalije, koji je u zagrebačku zračnu luku Zagreb sletio u 11 sati.

Poglavara Katoličke crkve, plješćući i mašući papinskim i hrvatskim zastavicama, dočekali su brojni vjernici, a dobrodošlicu mu je zaželjela sedmeročlana obitelj Kardum i dvjestotinjak mladih u nošnjama.

Papu su na Plesu dočekali predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić, kardinal Josip Bozanić te najviši državni i vjerski dužnosnici. Nakon izvođenja nacionalne himne Papa je pregledao Počasnu stražu. U svom pozdravom govoru predsjednik Josipović je kazao kako dijeli radost milijuna hrvatskih vjernika katolika.

Vaša Svetosti, dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku, istaknuo je Josipović. Dodao je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države, a koja se poklapa sa zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Josipović je naglasio kako je Sveta Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu ranim priznanjem Hrvatske kao države, u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam njen opstanak.

“S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike”, kazao je u svojem prvom govoru na hrvatskom tlu papa Benedikt XVI. Napose je pozdravio katoličku zajednicu, hrvatske obitelji te sve predstavnike hrvatskih vlasti koji su ga dočekali u Zračnoj luci Zagreb. Predsjedniku Ivi Josipoviću zahvalio je na srdačnim riječima dobrodošlice te izrazio želje za za mir i napredak cijele Hrvatske.

Nakon svečanoga dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci papa Benedikt XVI. uputio se u Ured predsjednika RH na Pantovčaku gdje ga je dočekao hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Nakon razgovora u četiri oka Svetog Oca i hrvatskoga predsjednika u predsjedničkom kabinetu, uslijedila je razmjena darova i predstavljanje obitelji predsjednika Papi.

Na Pantovčaku razgovor u četiri oka

Predsjednik Josipović Papi je darovao repliku glavne svirale “Principal C” s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih godine 1649. za crkvu pavlinskog samostana u Lepoglavi. Kositreno sviralo stavljeno je u kutiju-postolje od orahova drva s izrezbarenim motivom lepoglavske čipke, ukrašenim pravom pozlatom. Replika je napravljena u radionici Heferer.

Papa je predsjedniku Josipoviću kao “dobrom poznavatelju glazbe” darovao presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.

Nakon predstavljanja izaslanstva RH i Svete Stolice, kao i djelatnika Ureda Presjednika, predsjednik Josipović ispratio je Svetoga Oca koji se uputio u Apostolsku nuncijaturu na Ksaveru gdje se susreo s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor.

Kosor: Papa je oduševljen dočekom

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u izjavi po završetku susreta s papom Benediktom XVI. u Apostolskoj nuncijaturi rekla je da Papa oduševljen i da je s posebnim veseljem, na početku razgovora, govorio o svojim dojmovima dok je prolazio kroz Zagreb: “Oduševljen je dočekom ljudi, zelenilom i lijepim vremenom. Zaista je do sada sve savršeno, sigurna sam da će tako ostati i do kraja.”

“Razgovarali smo i o ovom trenutku u kojem je Hrvatska. Rekla sam mu da mi u Hrvatskoj dolazak Svetog Oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje za sve nas, da mi završavamo pregovore za ulazak u Europsku uniju. Dakako da imamo punu potporu Svetog Oca na tom putu.

Rekla sam da ove godine obilježavamo 20. godišnjicu neovisnosti i da je hrvatski narod vjera snažila u najtežim godinama rata da izdrži i da ćemo kao 28. članica Europske unije pomoći sasvim sigurno u jačanju kršćanskih vrijednosti u Europskoj Uniji”, rekla je Kosor oduševljena sastankom s Papom.

“Bio je to prekrasan razgovor pun potpore u ovom povijesnom trenutku za Hrvatsku, i mogu ponoviti ono što sam rekla nekoliko puta i danas u razgovoru: Dobrodošao Sveti Oče!’ i nadamo se da će svi susreti biti u ozračju kakvo očekujemo, dakle puni ljubavi, puni potpore, puni nade”, rekla je premijerka Kosor.

Posebno je istaknula da je Sveti Otac govorio o obitelji i svojoj potpori obitelji. Premijerka je u svojoj izjavi zaključila kako je to bio “susret za pamćenje”.

Bogat program mladih na Zrinjevcu i na Trgu bana Josipa Jelačića

Prije molitvenog bdjenja s Papom u subotu 4. lipnja mladi su započeli bogat i raznolik program na Zrinjevcu i na Trgu bana Josipa Jelačića. Poseban zabavni program, “festival mladih”, obogaćen pjesmom zagrebačkog banda “Sve boje ljubavi” i plesom započeo je u 11 sati u paviljonu parka Zrinjevac.

Sveti Nikola Tavelić, Leopold Mandić, Marko Križevčanin te blaženi Ivan Merz, Alojzije Stepinac, Marija Petković, raspoređeni po čitavom parku okupljenima su svjedočili o svojim životima. Kada bi se skupina mladih ili pojedinci približili nekom svecu ili blaženiku, oni bi počeli pričati svoju životnu priču: o svom odrastanju, Gospodinovu pozivu, o preprekama koje su im se našle na putu, o smrti i proglašenju blaženima i svetima. Nakon što su podijelili sličice sveci bi zašutjeli i vratili se u prvobitan položaj sve do sljedećeg posjeta.

Isusovi učenici, njih 11, “jer kao što znate Juda je izdao Isusa”, bili su najveseliji na Zrinjevcu. Šećući se po čitavom parku apostoli su se slikali i pozdravljali s mladima pričajući svoje priče, i na šaljiv način predstavili svoje živote. Svaki od njih na pomalo hvalisav način govorio je o svojim mukama – koje su naravno za svakoga od njih bile najgore, ali ne žale jer su služili Gospodinu.

Nakon predstavljanja, apostoli su se pridružili plesu s mladima, izvještava portal Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Mladi papi Benediktu XVI. na štandovima mogu napisati poruku ili nešto naslikati, a na nekoliko informacijskih štandova dijele se hodočasničke karte, promidžbeni materijali o aktivnostima za mlade iz hrvatskih (nad)biskupija.

Na Trgu bana Jelačića za vrijeme dolaska i ulaska mladih od 14.30 do 16 sati puštali su se video spotovi i pjesme snimljenih u povodu Papina dolaska u Hrvatsku. Osim toga, puštat će se i pobjedničke pjesme Uskrs festa te duhovne šansone.

U 16 sati prikazan je film s isječcima i himnama s dosadašnjih Susreta hrvatske katoličke mladeži i kako bi se podsjetilo mlade na prošla velika okupljanja održana u Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.) te Zadru (2010.).

Predprogram na samom prostoru Trga bana Josipa Jelačića započeo je u 16.30 sati pozdravom svim mladima koji su stigli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Njemačke, Srbije i Makedonije. Radost zajedništva u Kristu svojom će pjesmom “Mreža ribara” posvjedočiti mladi iz Slavonije i Subotice. A nakon toga more dolazi mladima u Zagreb s band aidom povjerenika za pastoral mladih hrvatskih “morskih” (nad)biskupija koji čine don Marinko Mlakić (Šibenik), don Zdenko Dundović (Zadar), don Saša Ilijić (Krk) i don Ante Matulić (Hvar) s pjesmom “Vodi me” kojom svjedoče o vlastitom svećeničkom pozivu.

Ovo je četvrti posjet nekog pape u modernoj hrvatskoj povijesti. Blaženik Ivan Pavao II. tri je puta pohodio Hrvatsku, 1994., 1998. i 2003. Nakon pape Ivana Pavla II., koji je počeo svoj pontifikat najvažnijom poruku čovječanstvu – Ne bojte se!, došao nam je papa Benedikt XVI., koji to kaže na drugi način – Zajedno u Kristu. [HRT,IKA,KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*