Papa pred 400 tisuća ljudi predvodio misu na zagrebačkom Hipodromu

Papa Benedikt XVI. na zagrebačkom hipodromu pred 400.000 vjernika (u prvim vijestima govorilo se o 300.000) predvodio je svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave 1. nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Misa je počela Papinim blagoslovom – Mir vama. Potom je pozdravni govor održao nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Izrazio je uvjerenje da će prisutnost Svetog Oca i njegove riječi biti ohrabrenje svim obiteljima te poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva.

Prema riječima Svetog Oca, koje je izrekao na hrvatskom jeziku, danas je više nego ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo nažalost ustanoviti da se, posebno u Europi, širi sekularizacija, apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava.

Ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu, upozorio je Papa te pozvao vjernike da se odupru tom mentalitetu. Sveti Otac pozvao je na kraju propovijedi, ponovno na hrvatskom jeziku, drage hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te zazvao Djevicu Mariju, Kraljicu Hrvata, da ih prati na tome putu.

U molitvi vjernika sudjelovali su Neda Radojčić-Petrić iz Kotorske biskupije, John Vice Batarelo iz Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, Anica Ćaćić iz Srijemske biskupije, Zlatko Gregov u ime Vijeća HBK za obitelj, Sonja Hajdinjak Matušek kao predstavnica Hrvatske inozemne pastve i Dražen Živić u ime Obiteljske zajednice iz Vukovara.

Prvo čitanje pročitala je Katarina Varenica, inače novinarka Hrvatskoga katoličkog radija, a drugo čitanje Rene Medvešek.

Papa je na njihovim jezicima pozdravio i blagoslovio vjernike iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Albanije i Njemačke. Drage obitelji, ne bojte se! Gospodin ljubi obitelj i blizu vam je!, poručio je Sveti Otac nakon čega je predvodio molitvu Kraljice neba te izmolio završnu molitvu na latinskom jeziku. U trenutku Papina silaska s oltara u zrak su pušteni baloni u boji vatikanske zastave na koje je pričvršćena hrvatska zastava.

Na susret sa Svetim Ocem osim vjernika iz Hrvatske došao je i velik broj slovenskih vjernika, velik broj Hrvata iz BiH, Njemačke, Austrije i Nizozemske. Na hipodrom su došli su, među ostalima, i vjernici iz Mađarske, Srbije, Italije te drugih zemalja. Na oltaru se nalazio kip Majke Božje Bistričke, koji se za ovu prigodu prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Ispred oltara bilo je više od 1100 svećenika, crkveni zbor s oko 600 osoba te puhački orkestar Hrvatske vojske.

Na kraju misnog slavlja, zahvalivši Svetom Ocu u ime okupljenih vjernika, predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan istaknuo je, između ostaloga, da: „Ovo mnoštvo koje je pred Vama čvrsto prianja uz nauk o nepovredivosti života, o braku i obitelji kojega Vi neustrašivo naviještate. Mi smo zato danas i došli ovamo da Vam posvjedočimo kako je to bilo naše vjekovno opredjeljenje i da na njemu odlučujemo graditi i svoju budućnost.”

Svečanu misu na Hipodromu među ostalima su pratili predsjednik države Ivo Josipović sa suprugom, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sa suprugom, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s potpredsjednicima vlade Gordanom Jandrokovićem, Petrom Čobankovićem, Domagojem Miloševićem, Božidarom Pankretićem i Darkom Milinovićem, te ministrima.

Zavjetna spomen svijeća na dar

Benedikt XVI. na kraju euharistijskog slavlja blagoslovio pedesetak kamena temeljaca koji su se nalazili ispred oltara.

Među kamenima koje je Papa blagoslovio nalazili su se temeljci za crkve iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, Varaždinske biskupije, Šibenske biskupije, Vojnog ordinarijata, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Riječke nadbiskupije, Zagrebačke nadbiskupije… Među župama kojima su namijenjene su Marija Pomoćnica, Strahoninec, bl. Alojzije Stepinac, Duga Resa, župa Blažene Djevice Marije Žalosne, Varaždin, župa sv. Ane, Varaždin, župa sv. Leopolda Mandića, Koprivnica, Međunarodni centar za novu evangelizaciju i hagioterapiju u Ludbregu, crkva Sv. Franje Asiškog Rijeka – Pehlin, crkva Sv. Benedikta Zagreb – Blaškovec, župna crkva Bl. Ivana Merza, Slatina, sv. Nikola Tavelić – Tučepi, crkva Preobraženja Gospodnjeg, Jastrebarsko, župna crkva Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu, grkokatolička crkva Pokrova Presvete Bogorodice Kričke, crkva Sv. Maksimilijana Kolbea, Podhum, Blaženi papa Ivan XXIII. Zagreb – Dubrava, župa Jelkovec, crkva Bl. Pape Ivana Pavla II., Gospa Vrpoljačka, Šibenik, crkva Bl. Ivana Merza, župa Velika Mlaka, katedrala Vojnog ordinarijata u RH bl. Ivana Pavla II. pape.

Papa je blagoslovio i veliku Zavjetnu spomen svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će simbolično povezivati ovaj dan s budućim Nacionalnim danima hrvatskih katoličkih obitelji.

U znak zahvalnosti za predsjedanje 1. nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji, papa Benedikt XVI. primio je na dar spomen-svijeću, repliku velike zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji posebno izrađene za ovaj Papin pohod. Svijeća je izrađena od namota medenog saća prirodnog pčelinjeg voska. Na njoj je otisnut hrvatski zavjetni križ i logo 1. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Križ i cvijet – temeljni su motivi na misnici koju je papa Benedikt XVI. nosio na svečanom euharistijskom slavlju na zagrebačkom hipodromu, a tim dvama motivima pridružen je i temeljni identitetski znak hrvatskoga narodnog bića, crvena kocka. Osim misnice za Papu, izrađene su i misnice za kardinale, biskupe i svećenike iz Papine pratnje te štole za sve svećenike koncelebrante. [HRT, KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*