J. Kosor na audijenciji kod Pape

kosorkodpape1 Papa Benedikt XVI. primio je u Vatikanu u privatnu audijenciju hrvatsko izaslanstvo na čelu kojega je bila premijerka Jadrankom Kosor. Uz premijerku, privatnoj audijenciji pribivao je potpredsjednik vlade i ministar financija Ivan Šuker, ministar kulture Božo Biškupić i ministar obitelji te ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.
Premijerka Kosor se s papom zadržala u 20-minutnom razgovoru u četiri oka, a potom se sastala s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom.
U izjavi novinaroma Kosor je izjavila da je s Papom razgovarala i o njegovu posjetu Hrvatskoj te pritome rekla kako je Papa dao naslutiti da bi Hrvatsku mogao posjetiti sljedeće godine.
S državnim tajnikom kardinalom Tarcisijom Bertoneom predsjednica Vlade razmotrila je i pitanja oko ostvarivanja ugovora koje je Republika Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom. Ti se ugovori polako ostvaruju i za sada nije predviđena nikakva promjena, jer se ugovori moraju poštivati i u teškim vremenima. Dotaknuli su se i pitanja položaja Hrvata u BiH. Hrvatska daje čvrstu potporu opstojnosti BiH kao samostalne države s tri konstitutivna naroda. Kardinal Bertone istaknuo je kako Hrvatska pripada europskom civilizacijskom krugu, u koji se vraća i Hrvatska. Sveta Stolica čvrsto podupire taj ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice. Hrvatska će čuvati sve ono što nosi kao popudbinu u Europsku uniju: kulturu, tradiciju, umjetnost, znanje. U tom kontekstu dotaknuto je i pitanje obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koji je sanirao kupolu bazilike Sv. Petra. Predsjednica Vlade opovrgla je svako nagađanje o prijevremenim izborima u Hrvatskoj, jer bi to odgodilo pregovore s Europskom unijom.
Prije odlaska iz Rima predsjednica Vlade je u pratnji glavnog tajnika Sinode biskupa nadbiskupa Nikole Eterovića posjetila Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, gdje ju je dočekao rektor zavoda mons. Jure Bogdan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*