Papa u Libanonu pozvao na solidarnost i prestanak napada na suživot

Drugi dan Papinog boravka u Libanonu bio je obilježen političkim susretima i posjetima državnim ustanovama, a načeras se Papa u Bkerkeu susreo s mladima, koji su stigli i iz obližnjih zemalja Bliskog istoka.

Iz Harisse gdje je odsjeo u apostolskoj nuncijaturi, papa Benedikt XVI. je otišao u posjet libanonskom predsjedniku Michelu Suleimanu, koji je današnji dan proglasio državnim praznikom. Suleiman je jedini kršćanski predsjednik u muslimanskim zemljama.

Nakon razgovora s predsjednikom Sveti Otac se susreo i ostalim političkim predstavnicima te vođama muslimanskih zajednica. Potom je zajedno u parku pokraj predsjedničke palače s predsjednikom Suleimanom posadio cedar, simbol Libanona.

U prigodnom govoru istaknuo je potrebu suradnje i iskrenog dijaloga u izgradnji novog načina suživota. Pravi vjernik ne smije ubijati, a niti pomagati u ubojstvima – rekao je Papa političkim predstavnicima, intelektualcima i vjerskim predstavnicima te istaknuo kako treba pod svaku cijenu izbjegavati usmena i fizička nasilja.

Primjetio je kako jedinstvo nije jednoličnost. Suživot je moguć. Vjerska sloboda je neophodan preduvjet za mir. Odgoj za mir stvara novo ozračje poštovanja. Ako stvarno želimo mir, branimo život – preporučio je Papa Benedikt libanonskim vođama i pozvao da ljubavlju prevladaju mržnje, jer mir ovisi o svakom pojedincu, a budućnost od svih pripadnika društva i od sposobnosti preuzimanja obveza za mir. To će se postići u ujedinjenom društvu.

Društvenu povezanost jamči trajno poštivanje dostojanstva svake osobe i odgovorno sudjelovanje svakog pojedinca prema vlastitim sposobnostima i dužnostima u izgradnji te povezanosti. Za izgradnju i učvršćivanje mira potrebno je – prema Papinim riječima – uvijek iznova raditi na temelju ljudske naravi, jer je ljudsko dostojanstvo neodjeljivo od svetog obilježja života, koji nam je darovao Stvoritelj.

To se održava u obitelji, prvotnom mjestu humanizacije i glavne odgojiteljice za mir. Strahote rata su napose vidljive u zemaljama s oružanim sukobima, ali i u drugim krajevima vode se raznovrsni napadi na ljudski život. Nezaposlenost, siromaštvo, korupcija, razne ovisnosti, iskorištanje i trgovine raznim sredstvima kao i terorizam oslabljuju ljudske mogućnosti – primjetio je Papa Ratzinger i istaknuo kako smo u velikoj ljudskoj obitelji i svi snosimo veliku odgovornost za stanje u svijetu.

Neke ideologije na izravan ili neizravan pa čak i zakoniti način opovrgavaju neotuđiva ljudska prava i prirodni temelj obitelji minirajući na taj način temelj društva, rekao je Sveti Otac u govoru libanonskim političarima, intelektualcima i vjerskim predstavnicima.

Papa je pozvao na prestanak napada na suživot i pozvao na solidarnost i zajedničko odbijanje svega što sprečava poštovanje ljudskoga života te na podržavanje svega što pridonosi ujedinjenju na pošten i pravedan način. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*