Paravinja promijenio iskaz: Policija je iznudila moje priznanje!

Dragan Paravinja promijenio je iskaz i sada, kako bi se posredno moglo zaključiti, tvrdi da nije ubio maloljetnu Antoniju Bilić, 17-godišnju djevojku, čije je ubojstvo ranije priznao policijskih istražiteljima.

Paravinja, je u srijedu pred Okružnim sudom na Sokocu negirao i krivnju za pokušaj silovanja koji se  dogodio još 2002. godine na području Istočnog Sarajeva.

Dragan Paravinja nije na ročištu u Okružnom sudu na Sokocu, koje je zakazanog zbog spomenutog slučaja silovanja iz 2002. izrijekom govorio o nestanku  Bilić On je kazao da je priznanje koje je dao nakon uhićenja bilo iznuđeno batinama, a može se pretpostaviti da je aludirao na okolnosti davanja iskaza u kojem je priznao ubojstvo Bilić.

12. srpnja, na sudu u Sokocu ponovno bi trebalo biti održano ročište vezano za slučaj silovanja iz Istočnog Sarajeva, a tada bi se na sudu trebala pojaviti i oštećena S.G. kao svjedokinja. Naime, Paravinjina odvjetnica Milana Borovčanin zatražila je uzimanje iskaza oštećene i njezino suočavanje sa optuženim, što će se dogoditi za šest dana.

Molba za izručenje

S druge strane, Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 11. srpnja ročište pred Odjelom III na kojem će se odlučivati o molbi Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Dragana Paravinje i Tužiteljstva BiH za određivanje ekstradicijskog pritvora, izjavila je za medije glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.

Prema redovnoj proceduri, nakon ročišta sudac donosi mišljenje i prosljeđuje ga Izvanraspravnom vijeću Suda BiH.

Nakon toga, Izanraspravno vijeće donosi rješenje kojim utvrđuje jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje. Onda se to rješenje dostavlja Ministarstvu pravde BiH i konačnu odluku donosi ministar pravde BiH.
“U načelu, odluke u ovakvim slučajevima donose se u zakonskim rokovima, ali s obzirom na to da se protiv Paravinje vodi postupak i u Osnovnom sudu Sokolac treba pričekati i vidjeti što će sudac odlučiti”, kazala je Hodžić.

Antoniju Bilić traže i ronioci HV-a

Više od 170 ljudi danas sudjeluje u potražnoj akciji za nestalom Antonijom Bilić koja je zadnji put vidjena 7. lipnja, a za njom se na Krki, te u okolici Gračaca, Obrovca, Knina i Splita, intenzivno traga od 27. lipnja.

Najbrojniji sudionici današnje  akcije i dalje su pripadnici policije, a uz njih u pretraživanju rijeke i njezinih obala sudjeluju i pripadnici HGSS-a sa potražnim psima, vatrogasci i po prvi puta ronioci Hrvatske vojske.
»Policija čini sve što može da pronađe nestalu Antoniju Bilić iz Krički te se upravo isušuje jezero Brljan na predjelu pokraj mosta kako bi uklonila svaku mogućnost da je njezino tijelo u skrivenim rukavcima i podvodnim špiljama«, rekao je danas novinarima na mostu pokraj jezera Brljana načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić.

Na pitanje hoće li policija zaustaviti intenzivnu potragu za nestalom maloljetnicom ako se ne pronađe u Brljanu, Kostanić je odgovorio da će se u tom slučaju potraga pojačati na cesti kojom se 7. i 8. lipnja, u vrijeme nestanka Antonije Bilić, kamionom kretao osumnjičeni za otmicu i moguće ubojstvo Dragan Paravinja.

Policija ne isključuje mogućnost da je Antonija živa

Policija ne isključuje mogućnost da je Antonija živa, naglasio je Kostanić i dodao da istražitelji provjeravaju svaki trag na koji naiđu te da istraga ide u više smjerova, no o tome nije mogao ništa više reći.

Antonijine sestre Ana i Katarina razmišljaju o prihvaćanju prijedloga Sindikat vozača da njihovi vozači koji prometuju po europskim zemljama lijepe Antonijine slike po svim važnijim punktovima na kojima se, inače oni zadržavaju.

Ana i Katarina od početka vjeruju da je njihova sestra živa, ali da im se iz nekog nepoznatog razloga ne može javiti. »Vjetar u ledja« daje im i dosadašnja gotovo jednomjesečna potraga u kojoj Antonija nije pronađena mrtva. Sumnjaju da je prodana u »bijelo roblje« u kojem je u zadnjih devet godina sa područja šibensko-kninske županije završilo devet žena.

»Nema nikakvih indicija da je nestala djevojka Antonija Bilić iz Kričaka prodana u ‘bijelo roblje’, odnosno da se u konkretnom slučaju radi o trgovini ljudima. Na to zasada ništa ne upućuje«, kaže za Vjesnik Predrag Brkopac koji je na čelu nacionalnog stožera koji kordinira svim akcijama koje se poduzimaju u cilju pronalaska Antonije Bilić.

Isušivanje još jednog jezerca

Jedini novi moment u istrazi predstavlja nalaz dviju kapljica krvi koji potvrdjuje da je Antonija 7.lipnja bila u kamionu kojim je upravljao Dragan Paravinja o čemu govori nalaz DNA dviju kapljica krvi. »Iako je riječ o maloj količini krv, i nalaz nam govori  da je nad djevojkom  proveden neki oblik nasilja,a o kakvom se nasilju raditi, nastojat ćemo utvrditi u narednim fazama istrage«, dodao je Brkopac od kojeg saznajemo da se počelo isušivati još jedno manje jezerce na Brljanu.

Ono veće koje se isušuje već treći dan uzastopno tijekom današnjeg popodneva detaljno će pregledati vojni i drugi ronioci, a u akciji pretraživanja muljevitog dna jezera, pomagat će i specijalno obučeni psi tragači koji miris ljudskog tijela mogu osjetiti u krugu od 500 metara.
Danas se, kako saznajemo u šibenskoj policiji, ponovo pretražuje donje jezero na Brljanu, kao i tok rijeke Krke od Bilušića buka do brljanskog jezera.
Osim tog područja, pretraživat će se i dionica ceste od Brljana do Drniša, dok će se danas helihopterom MUP-a pretraživati i cesta na dionici od Gračaca do Pađena.

(Hrvatska riječ, Vjesnik, agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*