Paravinji pred sudom u Istočnom Sarajevu potvrđena presuda za silovanje na Jahorini

Pred Sudbenim vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo u četvrtak je održano žalbeno ročište u predmetu protiv Dragana Paravinje za kazneno djelo pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine, za koje je Paravinja u srpnju pred sudom u Sokocu nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Zastupnici Tužiteljstva i obrane su iznijeli svoje argumente temeljem kojih traže preinaku prvostupanjske presude, a Vijeće se nakon toga povuklo i konačnu, drugostupanjsku presudu donijelo odbacivši žalbe obju strana – tako da je Paravinji potvrđena prvostupanjska presuda.

Paravinja se u četvrtak pred sudom pojavio ležerno odjeven, u izblijedjelim trapericama i sportskoj jakni. U međuvremenu je pustio dužu kosu, tako da izgleda nešto drugačije u odnosu na fotografije koje su objavljene nakon njegovih ranijih pojavljivanja pred sudom u BiH.

I na ovom ročištu zastupala ga je odvjetnica po službenoj dužnosti Milana Borovčanin-Bulić, koja se sa svojim branjenikom srela pred pojavljivanje pred sudom. Ona je u izjavi novinarima kazala da se Paravinja nije žalio na postupanje prema njemu, niti u Hrvatskoj, niti u Bosni i Hercegovini.

U obraćanju sudbenom vijeću Borovčanin-Bulić je zatražila preinaku prvostupanjske presude, odnosno njezino poništavanje ili izricanje oslobađajuće presude. Odvjetnica tvrdi kako Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati tvrdnje iz optužnice koja Paravinju tereti za pokušaj silovanje te da su učinjene brojne povrede kaznenog postupka.

S druge strane, Tužiteljstvo smatra da je kazna od dvije godine i 10 mjeseci zatvora koja je izrečena Paravinji niska, posebno jer je riječ o povratniku u činjenju kaznenih djela. Tužiteljstvo je u prilog tome navelo presude za silovanje u Srbiji. Predstavnica državnog odvjetništva u Istočnom Sarajevu Zorica Đurđević, navela je da je Paravinja višestruki povratnik u vršenju kaznenog djela silovanja.

Sam Paravinja je u obraćanju sudbenom vijeću kazao da su optužbe protiv njega »iskonstruirane« i da nije nikoga silovao. »Te presude iz Srbije koje spominjete bile su iskonstruirane. Zbog toga sam ja u Sloveniji tražio azil, a sudac koji je donio jednu od presuda i sam je poslije osuđen«, rekao je.

Inače, nakon što je Paravinja u srijedu doveden iz Hrvatske, gdje je bio privremeno izručen zbog optužnice za navodnu otmicu, pokušaj silovanja i ubojstvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, na sud u istočnom Sarajevu doveden je pod snažnom policijskom pratnjom i uz iznimne mjere osiguranja. U sudnicu su ga uveli policijski djelatnici maskirani kapama.

Vrlo je vjerojatno da će Paravinja do izricanja drugostupanjske presude ustati u zatvoru »Kula« u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, premda bi mogao biti i vraćen u Hrvatskoj ukoliko Ministarstvo pravosuđa RH to bude zatražilo prema sporazumu BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. Naime, sud u Iistočnom Sarajevu nije izričito zahtijevao da optuženi ostane u pritvoru u BiH. Također, postoji mogućnost da, ukoliko i nakon okončanja žalbenog postupka za silovanje iz 2002. godine, Paravinja bude osuđen, zatvorsku kaznu izdrži u Republici Hrvatskoj.

(Hrvatska riječ/Vjesnik, Zagreb/foto: sarajevo-x)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*