Paravinjin slučaj pokazuje manjkavosti suradnje u regiji u kažnjavanju najtežih zločina

Ministri pravosuđa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine – Dražen Bošnjaković, Snežana Malović i Bariša Čolak – razgovarali su u petak u Sremskim Karlovcima o mogućnostima proširenja sporazuma o izručenju vlastitih državljana koji se terete za teška kaznena djela, kao i o aktualnom slučaju Dragana Paravinje.

Sastanku su s hrvatske strane prisustvovali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak, sa srbijanske strane državna odvjetnica Zagorka Dolovac, posebni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, te tužitelj za ratne zločine i njegov zamjenik Vladimir Vukčević i Bruno Vekarić.

Upravo Paravinjin slučaj pokazuje manjkavosti suradnje u regiji u kažnjavanju najtežih zločina kao što su ubojstva, silovanja, pljačke, a za što je često prepreka državljanstvo počinitelja.

Dragan Paravinja, osumnjičen za ubojstvo Antonije Bilić živio je slobodno u Hrvatskoj, iako je u Srbiji osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja, a i u BiH postoji tjeralica za njim zbog silovanja jedne djevojke u Sarajevu.

Hrvatska, Srbija i BiH pojačale su međusobnu suradnju, te su moguća izručenja vlastitih državljana zbog organiziranog kriminala i korupcije, ali sporazumima nisu pokrivena ostala teška kaznena djela. Stoga njihovi počinitelji, skrivajući se iza dvostrukog državljanstva, mogu lako izmaknuti pravdi.

Činjenica je da u Hrvatskoj još postoje ustavna ograničenja za izručenje vlastitih državljana, ali to će se potpuno promijeniti ulaskom u EU, kad na snagu stupi europski uhidbeni nalog. Tada će biti moguće izručivati vlastite državljane koje zbog teških kaznenih djela traže u zemljama EU-a. Europski uhidbeni nalog trebao bi se protegnuti i na zemlje regije, s kojima bi Hrvatska trebala potpisati takve sporazume. No, slučaj Paravinja pokazao je da nema vremena za čekanje, te da što prije treba proširiti mogućnosti izručenja vlastitih državljana susjednim državama.

Pravi sporazum o izručenju svojih državljana za organizirani kriminal i korupciju Hrvatska je prije godinu dana potpisala sa Srbijom, a temeljem njega toj državi izručen je Sretko Kalinić, osuđen za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, te osumnjičen za seriju ubojstava. Kalinić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, a i ta činjenica omogućila mu je također da se neometano kreće na ovom području i čini teška kaznena djela.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*