Partizani odgovaraju Dodiku: Fašistička je tvrdnja da su samo Srbi bili antifašisti

Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) u Bosni i Hercegovini energično osuđuje krivotvorenje i manipuliranje povijesnim činjenicama radi negiranja kako BiH kao domovine i države Srba, Hrvata, Bošnjaka i  svih njenih građana, tako i zajedničke antifašističke borbe svih njenih naroda, navedeno je u priopćenju Saveza dostavljenom medijima u srijedu.

– Dosljedno nastavljajući politiku Radovana Karadžića  i njeno ukidanje odluka ZAVNOBiH-a zasnovanih na tisućljetnoj tradiciji BiH kao zemlje koja „nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska“, Milorad Dodik već godinama osporava njenu državnost, osporavajući time i Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma o pravnom, političkom i  međunarodnom kontinuitetu države BiH.

Ne sporeći žrtve i ulogu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, Dodikova tvrdnja da je srpski narod bio glavni pokretač i gotovo jedini nositelj antifašističke borbe kako u BiH, tako i u cijeloj Jugoslaviji obična je laž. Povijesna je činjenica da bez sudjelovanja svih naroda i narodnosti ne bi bilo antifašističke narodnooslobodilačke borbe, kao što je isto tako istina da je pokretač i nositelj te borbe na prostorima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije bila KPJ na čelu s Josipom Brozom Titom.

Gnusna je laž i Dodikova tvrdnja da Muslimani nisu bili antifašisti „jer su bili u ustaškim i handžar divizijama“. U ovakvim generalizacijama i ocjenama čitavih naroda nemoguće je ne prepoznati fašisoidni duh, kojim se potpuno negiraju vrijednosti antifašističke borbe, sloboda i ravnopravnost svih naroda i građana, pa i žrtve koje su svoje živote ostavili na Kozari, Sutjesci, Neretvi, Igmanu i širom bivše Jugoslavije.

Odsustvo adekvatnog reagiranja domaćih i međunarodnih institucija i šire javnosti na krivotvorenja i negiranja povijesnih činjenica, po mišljenju SABNOR-a BiH, ohrabruje sve otvorenije djelovanje pojedinaca i organizacija koje su sljedbenici ideja fašizma – navedeno je u priopćenju, uz zaključak:

– Upozoravamo institucije međunarodne zajednice na opasnost ovakve huškačke politike čija nas retorika, stvarajući uvjerenje o nemogućnosti zajedničkog života, međunacionalno nepovjerenje i strah od međunacionalnih sukoba, vraća u početke devedesetih godina, koje su neposredno prethodile krvavoj tragediji koju su doživjeli Bosna i Hercegovina, njeni građani i narodi.

(Hrvatska riječ)

1 Comment

  1. Dodik ima pravo. Drug Tito je rekao da nije bilo srpskog naroda da se partizanski pokret sirom Jugoslavije ne bi odrzao ni dve nedelje

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*