Patrick Moon: Federacija BiH se mora reformirati

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon izjavio je kako očekuje da će BiH dobiti novi Vijeće ministara za nekoliko tjedana, najkasnije do kraja godine te da će Federacija BiH biti reformirana.

Moon je istakao kako je ohrabrujuće to što su posljednjih tjedana politički čelnici sjeli za isti stol i počeli razgovore o pitanjima neophodnim za formiranje Vijeća ministara.

Proces formiranja Vijeća ministara razgovorima i postizanjem kompromisa odličan primjer kako se razgovara o teškim pitanjima, rekao je Moon te dodao: “Smatram da bi tako trebalo postupati i u slučaju ‘Sejdić-Finci’, koji je komplicirano pitanje. Mi ćemo pomoći, EU će pomoći, i napravit ćemo sve samo da se krene naprijed.”

Američki veleposlanik je rekao da treba pojednostaviti funkcioniranje Federacije BiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformirati. “SAD svakako žele vidjeti funkcionalniju Federaciju, jeftiniju federalnu vladu koja služi interesu ljudi. Trinaest ministara u zemlji, od kojih 11 u Federaciji, veoma je komplicirano. Obrazovanje vodi 11 ministara”, rekao je Moon.

Bošnjaci i Hrvati imaju pitanja koja žele riješiti rekao je Moon te istakao da će SAD pomoći ako bude postignut konsenzus političkih lidera u Federaciji o reformama.

Moon kaže da SAD žele vidjeti dva HDZ-a u Vijeću ministara i da ih ohrabruju na kompromis. “Mi smo željeli vidjeti HDZ kao koalicionog člana federalne vlade, ali u to vrijeme politički lideri nisu htjeli zajedno razgovarati. U ožujku, kad je bila prava kriza, i isticao proračun Federacije, stranke potpisnice Platforme su bili spremni oformiti vladu bez HDZ-a. Sugerisali smo da se stane i razgovara. HDZ je na to pristao, tjedan dana su intenzivno pregovarali, došlo se do korektnog i kompromisnog rješenja i onda su se povukli”, rekao je Moon.

Sjedinjene Države smatraju da OHR još treba ostati u BiH, ali Moon naglašava da to neće trajati zauvijek. “Već je u agendi 2008. između članova Vijeća za provedbu mira bilo dogovoreno zatvaranje OHR-a. U razgovorima o toj temi napredovali smo i smatram da još možemo napredovati”, rekao je Moon.

Važno je da je OHR još tamo i da pomaže o pitanju Ustava, smatra Moon, uz opasku da Ustav BiH nije perfektan. “OHR ima autoritet i podršku međunarodne zajednice da se bavi time. Kako šef Delegacije EU-a bude dobivao na važnosti, više se bude angažirao, kako se budu proeuropske reforme provodile, tako će i značaj OHR biti sve manji”, rekao je Moon, dodavši da svako želi vidjeti kraj OHR-a, te da će se o tome razgovarati na sastanku PIC-a početkom prosinca.

“EU i SAD imaju isti cilj: žele vidjeti BiH u potpunosti integriranu u Euopu, a to znači članstvo u EU i NATO-u. SAD će pomagati Euopljane, jer oni su ti koji vode proces”, poručio je američki veleposlanik.

1 Comment

  1. Ti zapodni birokratirade zla narodu. Zasti ti birokrari nepitaju narod dali zeli zivjet zajedno. Silom se stvara drzava. koja nema buducnosti. Svi oni koji pokusavaju silom stvarati drzave i mucit narod. Oni su gori od: Fsista, Komunista, Nacista i svi Aveta zla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*