Patrick Moon: Neće biti trećeg entiteta, taj prijedlog nije na stolu

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon odbacio je mogućnost da se kroz preustroj Federacije BiH uspostavi treći, hrvatski entitet kazavši da je teško vjerovati da će ikada do toga doći.

“Treći entitet nije prijedlog koji je na stolu i ja vas uvjeravam da to neće biti rezultat ovog procesa i ne mogu predvidjeti situaciju u kojoj bi ikada to bilo usvojeno”, rekao je Moon u intervju za subotnje izdanje Nezavisnih novina.

Pojasnio je da prijedlozi o trećem entitetu predstavljaju korak unatrag u vrijeme nakon rata te da Bosni i Hercegovini “nisu potrebne dalje podjele”.

“Zemlja se treba ujediniti na način koji će ujediniti građane da rade na zajedničkim ciljevima. Ova ideja o trećem entitetu je gledanje unatrag, nitko ne želi ići unazad u razdoblje nakon rata”, dodao je američki diplomat.

Veleposlanik Moon je istaknuo kako je američka administracija potaknula preustroj Federacije BiH s ciljem da se racionalizira sadašnji unutarnji ustroj koji je kompliciran s deset županija.

“Mislim da se svi slažu da Ustav Federacije stvara višak struktura, da je to preskup sustav i da on ne služi najbolje svim građanima Federacije”, rekao je Moon i dodao da da bi se trebalo razgovarati o broju županija te raspodjeli nadležnosti.

Ključni hrvatski politički predstavnici protive se ukidanju županija u Federaciji BiH, ako ne dođe do unutarnjeg preustroja cijele zemlje pri čemu bi se umjesto dva entiteta, ustrojila u četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila većinska hrvatska.

Američki diplomat izrazio je i razočaranje vlašću budući nije ispunila više uvjeta koji bi zemlju približili Europskoj uniji i NATO-u dodajući da je to jedan od razloga zašto se ne zatvara Ured visokog međunarodnog predstavnika ovoj zemlji.

7 Comments

 1. šta je škutori nešto ste mi tihi,nas ne zanima teritorija gdje ste vi uvijek bili vecina,a to je taj brlog odakle dolaze najveci fašisti,Grude,ljubuški,Citluk,ali necete nikad ni biti dio R Hrvatske! nego Bosne i Hercegovine!

 2. Zaista želim čestitati uglednom engleskom novinaru, gospodinu Timu Džudi, na inovativnoj ideji za Jugosferu kao novi naslov našeg zajedničkog područja. Fascinirana sam posebice time da je smislio ovaj termin za nas jugoslavene koji sami, zbog ratnih i drugih strahota, nismo bili u stanju da se saberemo i shvatimo da smo neraskidivo vezani prije svega kulturno, jezički, ekonomski a zatitm naravno ljudski i obiteljski. Sličnosti naših naroda daleko nadilaze razlike. To izravno dokazuje da je svaki rat bio nepotreban i zamo smatram da trebamo kao građani i građanke pomoći formiranje fleksibilne Jugosfere kao demokratske zajednice suverenih naroda i država unutar europske unije što bi nam omogućilo da se osjećamo daleko sretnije nego je sada slučaj.

 3. Steta sto osoba koja se potpisuje Vesna, Jure, Zvonimir, Krunoslava i ne znam kako sve nije na vrijeme objasnila Slobodanu Milosevicu da smi smi vi braca. A kad nije, onda treba biti svjestan da je Milosevic stavio krunu na 70-godisnji proces sirenja Srbije na racun drugih i unistio svaku nadu da ti narodi, koji su navodno bliski, ikada mogu zivjeti zajedno. Ja, doduse ne vidim te bliskosti. Meni osobno su Slovenci, Austrijanci i Talijani puno blizi nego Srbijanci, Makedonci i Albanci.

  • Dragi moj gospon Pejo.Toplo Vam preporučam da odete na našu stranicu(Srpsku i hrvatsku) Poskok.ba i uvjerit ćete se da je dotična g.đa u potpunosti u pravu.Mi smo u Hercegovini otvorili oči i shvatili da nam samo Dodik može pomoći.Čak je i Čović zakazao sa svojom inertnošću.Zašto na kraju krajeva Hercegovina ne bi bila kanton u R.S.?Zašto??Od perecije nemamo ništa i ništa i ne tražimo.Ukidaju nam penzije i prinadležnosti i neka.Zato Milorade ufamo se u te i samo u te…

 4. Dragi moj gospon Pejo, ja mislim da hrvati i srbi tribaju jedni drugima oprostiti zločine na obije strane. Tako su postupili Francuzi i Nijemci koji su više puta ratovali. Također se zalažem za treću Jugoslaviju, za sada ne postojeću državu ili savez u koju će sastavljati sve ili glavnina država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Najbolje bi bilo da ova tvorevina nastne ulaskom Hrvatske u Europsku uniju što mnogi ne razumiju zbog neupućenosti građana o sadržaju Lisabonskog ugovora. Treća Jugoslavija bi tribala biti demokratska i parlamentarna za uzvrat od Prve (diktatorska i fašistička) i druge (diktatorska i socijalistička) , i radila bi na principima zajedničkih interesa. Ovo se polako stvara preko regionalih povezivanja medija, muzike, državnih surađivanja i zajedničkih surađivanja tvrtki na trećim tržištima. Nema ništa loše što se ove ideje većinom zasnivaju na nostalgijskim pogledima na period ekonomske reforme Ante Markovića koja nam je svim ajedina garantirala gospodarski razvitak.

  • Što drugo očekivati od urednika i vlasnika Poskok.ba.
   Dosta mi vas je Jugoslovena ćiriličara koji vode naš Hrvatski narod u propast.

   • Bog Luca moj dragi,
    ako dosad nisi shvatija da su svi jugoslavesnki narodi na gubitku i da smo svi bez Jugoslavije otisli u propast, prije svega gospodarsku, ne znam sto na to reci! Poglej sto smo izgubili i kako zivimo mi Hrvati danas a kako nam je bilo ljepo u Jugoslaviji gdje smo sve imali. Svi jugoslavenski narodi su sada na gubitku a hrvatski ponajvise jer dio naseg naroda zivi u Hrvatskoj, dio u BIH, a dio u Srbiji i Crnoj Gori, daklen podjeljen nam je narod na vise drzava koje samostalno nikakvu perspektivu nemaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*