Patrick Moon, novi američki veleposlanik u BiH: Ustavna reforma je prioritet

Jučer je u Odboru američkog senata za vanjske poslove održana rasprava o imenovanju nekoliko američkih diplomata na nove veleposlaničke položaje. Medju njima, na pitanja senatora Jean Shaheen, Richarda Lugara i drugih članova Odbora, odgovarao i novoimenovani američki veleposlanik u BiH  Patrick Moon. Senatorica Jean Shaheen, demokrata iz savezne države New Hampshire, je postavila najviše pitanja vezano za BiH, naglasila nužnu potrebu za ustavnom reformom i istakla da bosanski političari i dalje koriste strah i podjele kako bi povećali svoju moć.

– U veljači sam bila u Bosni, kazala je Shaheen, i razgovarajući s mladim ljudima, shvatila sam kako malo vjere oni imaju, ne samo u političare, nego i u svoju budućnost u BiH.

Novi veleposlanik Patrick Moon, je sa svoje strane naglasio da će učiniti sve da bi pomogao unaprjeđenju BiH, američkog, kako je rekao, prijatelja i partnera.

Veleposlanik Moon je naglasio da je veliki dio njegove diplomatske karijere bio vezan za Balkan, te da je tijekom trogodišnjeg boravka pri američkom veleposlanstvu u Zagrebu, često bio fokusiran BiH, Kosovo i Srbiju.

Već petnaest godina, naglasio je veleposlanik Moon, Sjedinjene Države nastoje ojačati demokraciju u BiH, pomoći u uspostavi dobre vlade, povećati poštovanje ljudskih prava i promovirati ekonomski prosperitet. Amerika je, kazao je Moon, odlučna da osigura da stabilna, suverena i mirna BiH nepovratno krene putem ka NATO i Europskoj uniji. Međutim, kako bi takve aspiracije postale stvarnost, mora se još puno toga uraditi. Prečesto je svaki napredak u BiH ometan nacionalističkom retorikom, i nedostatkom političke volje. A kao posljedica toga, ključni prioriteti u BiH nisu riješeni, prvenstveno reforma ustava zemlje.

Patrick Moon je senatore podsjetio i na napretke koji su postignuti u BiH, kao što su članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, te sudjelovanje bosanskih vojnika u savezničkim trupama u Iraku i Afganistanu.

Bosna i Hercegovina, zaključio je novoimenovani američki veleposlanik u BiH, u svakom slučaju ostaje naš provjeren prijatelj i partner, bilo u UN-u, ili kao partner u borbi protiv trgovine ljudima. (VOA)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*