Patrijarh Bartolomej I. zaželio je da 2013. bude godina solidarnosti

Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. zaželio je da 2013. bude “godina solidarnosti”. U božićnoj poruci počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja kritizirao je koncentraciju bogatstva u rukama manjine i istodobno ekonomsko osiromašenje sve većeg dijela svjetske populacije.

Ta neravnoteža, označena kao svjetska “gospodarska kriza”, u stvari je posljedica “moralne krize”. Patrijarh se nada kako će kroz iduću “godinu solidarnosti” dovoljan broj osoba “imati srca za problem velikoga i široko rasprostranjenog siromaštva te da će poduzeti potrebne mjere kako bi se pomoglo potrebitima, gladnima i ugroženima.”

Solidarnost i pravda, prema njegovim riječima, potrebni su preduvjeti mira u svijetu. Bartolomej I. pozvao je sve ljude dobre volje i sve vlade na zajedničko zauzimanje da se “mir Gospodnji ostvari na cijeloj zemlji”.

U poruci podsjeća i na Milanski edikt iz godine 313., kojim je i kršćanima, kao i svim vjernicima drugih religija, dopušteno da u Rimskom carstvu slobodno smiju prakticirati svoju vjeru. No, i 1700 godina kasnije još uvijek “na nekim mjestima postoje vjerski motivirani progoni kršćana i drugih manjina”, kritički zaključuje Bartolomej I.(kta/ika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*