Patrijarh Irinej prisustvovao misi u sarajevskoj katedrali

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je misnom slavlju u Katedrali “Srca Isusovog” u Sarajevu, koje je upriličeno povodom Međunarodne konferencije za mir. U pratnji Patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko-hercegovački i primorski, administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije.

Misu u sarajevskoj Katedrali predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić s više kardinala i biskupa. Kardinal Puljić se posebno obratio Patrijarhu, rekavši da su njegova Crkva i vjernici počastvovani njegovim prisustvom i da će zajedno moliti za mir u svijetu.

Po završetku mise, na poziv kardinala Puljića, prisutnima se obratio patrijarh srpski Irinej, zahvalivši domaćinima, između ostalog rekavši da mu je drago što kao patrijarh srpski može posjetiti Sarajevo u kojem žive muslimani, rimokatolici i pravoslavaci kao narod Božiji, koji nosi sliku i lik Božiji u sebi.

Patrijarh je apelirao na sve kršćane da se potrude da grad Sarajevo ostane i kršćanski grad, s obzirom na dramatično smanjenje kršćana u Sarajevu posljednjih godina.

Patrijarh srpski Irinej s pratnjom ispraćen je iz sarajevske Katedrale uz buran aplauz, uz koji je i dočekan.

Patrijarh je prošetao ulicama Sarajeva, svjedočeći i na taj način vjekovno prisustvo pravoslavnih u ovom gradu, a ujedno i evanđeosku želju za izgradnjom zajedničkog života u miru i ljubavi, priopćeno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*