Patrijarh Irinej u trodnevnom je posjetu Zagrebu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u trodnevnom je posjetu Zagrebu tijekom kojega će ga primiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Svečani doček priređen mu je sinoć u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije sa sportskom dvoranom i duhovnim centrom na Svetom Duhu. Gimnazija Kantakuzina Katarina Branković svečano je otvorena u četvrtak navečer, a osim predstavnika SPC-a ondje su bili pripadnici političkoga, znanstvenoga, kulturnoga i vjerskog života Hrvatske te diplomatskog zbora.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sastat će se s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem Gavrilovićem u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Uz patrijarha Irineja, na susretu će biti članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve – srijemski episkop Vasilije, bački episkop Irinej i šumadijski episkop Jovan te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Na sastanku će biti i članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije – predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, zatim predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup mons. Vlado Košić te zagrebački pomoćni biskupi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*