Pejić: Žele novi natječaj za hrvatskog člana UO BHRT jer “Hrvat rođen u Sarajevu ne može biti pravi Hrvat”

Marijo Pejić, kandidat kojeg je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još prošle godine imenovao za hrvatskog člana Upravnog odbora Radiotelevizijskog servisa BiH (BHRT) javno je reagirao u povodu najave nove konkursne procedure za izbor člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda hrvatskog naroda.

U pismu koje je Pejić poslao medijima, stoji sljedeće:

Poštovani,
obraćam Vam se kao kandidat koji je na 82. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održane dana 28.7.2010.godine u Sarajevu, imenovan na mjesto člana UO BHRT iz reda hrvatskog naroda i to s 33 glasa «za» (iz Federacije BiH 21, iz Republike Srpske 12), jednim glasom «protiv» i bez «suzdržanih» glasova. Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na svojoj 49. sjednici, koja je održana 1.9.2010. godine u Sarajevu, nije potvrdio odluku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u istovjetnom tekstu, uz evidentan politički pritisak jedne političke stranke s hrvatskim predznakom, iz razloga što ne pripadam niti jednoj političkoj stranci, a izabran sam isključivo na osnovi referenci iz moje biografije i dugogodišnjeg medijskog iskustva.
Nakon navedenog, neki su predstavnici iste stranke, nalazeći se u vječitoj dilemi može li Hrvat rođen u Sarajevu biti »pravi Hrvat«, samoinicijativno, bez navođenja zakonskih odredbi i ignorirajući Odluku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najavljivali obnavljanje RAK-ove procedure za izbor hrvatskog člana Upravnog odbora BHRT.

RAK blagovremeno reagirao

Međutim RAK je blagovremeno reagirao putem medija ističući sljedeće: «Na osnovu Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine, članak 26, Regulatorna agencija za komunikacije zadužena je provesti pravičan, otvoren i transparentan postupak u kojem će utvrditi rang listu kandidata za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH i istu dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na imenovanje. Rang lista kandidata iz reda srpskog naroda je proslijeđena na imenovanje 15. lipnja 2009. godine, dok je rang lista kandidata iz reda hrvatskog naroda proslijeđena 12. srpnja 2010. godine. Agencija je time izvršila svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o Javnom RTV servisu BiH te, prema važećim zakonskim rješenjima, ne postoji način da Agencija ponovi procedure» (Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, internet portal «Dnevnik.ba», 22.3.2011.).

Na važnost provođenja zakonite procedure za izbor hrvatskog člana i srpskog člana UO BHRT, ukazala je i Dunja Mijatović, predstavnica OESS-a za slobodu medija, koja je istaknula « hitnu potrebu da Parlament imenuje dva člana Upravnog odbora BHRT-a, s liste kandidata koja je pravovremeno dostavljena prethodnom sazivu Parlamenta koji ij je propustio imenovati, s obzirom da je jednom članu mandat istakao prije godinu dana, a drugom prije dvije». Također je pozvala Parlament BiH da imenovanje članova Upravnog odbora BHRT-a učini glavnim prioritetom («Oslobođenje», 25.5.2011.).

Prijedlog bez zakonske osnove

Unatoč činjenici da sam legalno i legitimno izabran za hrvatskog člana UO BHRT na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na temelju rang liste koju je sačinila Regulatorna agencija za komunikacije u zakonito provedenoj proceduri, Povjerenstvo za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na 5.sjednici održanoj dana 23.8.2011.godine predložilo Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se traži od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH ponovno raspisivanje konkursa za izbor dva nova člana Upravnog odbora iz reda hrvatskog i srpskog naroda do 31.12.2011. godine. Ovaj prijedlog usvojen je na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH.

Evidentno je da je Povjerenstvo potpuno zanemarilo činjenice da je RAK pravovremeno dostavio Parlamentu BiH listu kandidata i time izvršio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH te da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u ranijem sazivu već imenovao jednog kandidata za hrvatskog člana Upravnog odbora BHRT.

Indikativno je da je Povjerenstvo istom Domu, ali u novom sazivu, predložilo da RAK raspiše novi natječaj i nakon toga dostavi novu listu kandidata, pritom ne navodeći zakonske odredbe na kojima se temelji taj prijedlog i ne osvrćući se na mišljenje RAK-a i mišljenje predstavnice OSCE-a Dunje Mijatović, koja su prije nekoliko mjeseci prenijeli neki bosanskohercegovački mediji, stoji u reagiranju profesora Pejića.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*