Pejić: Značajan broj Bošnjaka je branio Hrvatsku, treba riješiti njihov status

Moram naglasiti da je ovo jedina kandidatska lista za predstojeće izbore na kojoj prva tri mjesta zauzimaju doktori znanosti. Naime, dvije najvažnije teme koje HSLS stavlja u prvi plan su ekonomija i obrazovanje. Na postojećem ekonomskom modelu ne može se zasnivati oporavak gospodarstva, a investicije u obrazovanje i znanje dugoročna su mjera ozdravljenja gospodarstva, kazao je prof.dr.sc. Marinko Pejić iz Sarajeva, kandidat iz Bosne i Hercegovine na listi HSLS-a za zastupnika u Saboru Republike Hrvatske u XI. izbornoj jedinici (dijaspori).

On smatra da je dosadašnja politika HDZ-a u Hrvatskoj i BiH bila neprimjerena za bosanskohercegovačke Hrvate i državu BiH, posebice za Hrvate u Sarajevu, Bosanskoj Posavini i središnjoj Bosni:

– Bosanskohercegovački Hrvati svoju budućnost moraju graditi zajedno s drugim konstitutivnim narodima i svim građanima BiH. Iako nisam član HSLS-a, prihvatio sam poziv gospodina Dražena Budiše da se kandidiram na ovu listu i to mi je izuzetna čast. Ovo je prigoda i da se prisjetim prijateljstva i dobre suradnje s pokojnim Vladom Gotovcem, koji je bio aktivist HSLS-a. U ratnom razdoblju pomagao je bosanskohercegovačkim Hrvatima u Zagrebu, a HKD ”Napredak” je bio, bez novčane naknade, smješten u prostorijama Matice hrvatske, koju je tada predvodio Vlado Gotovac, kazao je Pejić koji ističe da u narednom razdoblju treba jačati suradnju između prijateljskih država Hrvatske i BiH:

– Neophodno je u narednom razdoblju riješti status hrvatskih branitelja, pa tako i branitelja bošnjačke nacionalnosti, koji su 1991. godine, kao pripadnici vojnih snaga Republike Hrvatske, dragovoljno branili Vukovar, Dubrovnik i druge gradove u Republici Hrvatskoj. Značajan broj Bošnjaka je branio Hrvatsku, nitko ih nije tjerao na to, ali većina njih, i nakon dvadeset godina od svršetka rata, nema riješen status. To je doista nepravedno. Također ne smijemo zaboraviti činjenicu da je 1992. godine veliki broj Bošnjaka pristupio postrojbama HVO-a u BiH, ali su, nažalost, tragični sukobi između Armije RBiH i HVO-a negativno utjecali na daljni razvoj događaja, kazao je.

Inače, prof.dr.sc. Marinko Pejić predaje matematiku i metodiku matematike na Univerzitetu u Sarajevu i Sveučilištu u Zagrebu. Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća uključio se u proces demokratizacije u BiH te je obnašao dužnost dopredsjednika Općine Ilidža. Uoči početka rata u BiH sudjelovao je u organiziranju pokreta otpora u Sarajevu, a 1992. godine izabran je za predsjednika HVO Sarajevo. Te godine bio je nominiran za ministra obrane RBiH. Bio je član Osnivačkog odbora Sabora Hrvata u BiH, održanog u 1994. godine u Sarajevu. Od 2001. do 2005. godine obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrazovanja Kantona Sarajevo za visoko obrazovanje. Autor je mnogobrojnih znanstvenih radova te sveučilišnih, srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika. Živi u Sarajevu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*