Pelješac i kopno spojeni “mostom” od 500-tinjak plovila

Jutros u 9 sati, kako je i bilo najavljeno, započela je simbolična izgradnja mosta od brodica, koji simbolizira Pelješki most.

U 10 sati, povezivanjem 500-tinjak plovila u lanac dug gotovo 2 i pol kilometra, koliko ima od mjesta od kojeg bi pravi most trebao krenuti do obale Pelješca, “gradnja” je završena.

Tako je u stvarnost provedena akcija ‘Bilo naroda gradimo most’, koju je u srijedu najavio Stožer za izgradnju Pelješkog mosta. Cilj akcije je simbolički, ali jasno iznijeti Vladi stav građana juga Hrvatske o tome kako je gradnja Pelješkog mosta, kao poveznice hrvatskog teritorija u cjelinu, nužna.

Jedan od organizatora akcije, predstavnik Udruge lađara Neretve, Milojko Glasnović, poručio je kako je ovo simboličko spajanje Hrvatske te se nadaju da će izgradnja pravog mosta, koji spaja kopno i Pelješac, uskoro krenuti u realizaciju, javlja Dnevnik.hr.

Izgradnja mosta kopno – Pelješac egzistencijalno je pitanje za stanovnike ovog područja i za Hrvatsku, poručio je Glasnović još u srijedu.

Dio okupljenih je pri ovom performansu također Vladi poručio kako su protiv bilo kakvih sporazuma kojima se dio teritorija prepušta BiH, misleći pritom na sporazum Tuđman-Izetbegović o razgraničenju Hrvatske i BiH, koji nikad nije ratificiran i za koji trenutačna vlast u Hrvatska smatra da bi ga trebalo ratificirati.

Vlasnici brodica su konopcem dugim 2 kilometara i 300 metara povezali plovila na trasi na koju je projektiran Pelješki most. Stožeru su se na poziv javili vlasnici više stotina brodica iz Ploča, Metkovića, Opuzena, Stona i drugih okolnih mjesta, koji sudjeluju u akciji ‘spajanja pelješke i neretvanske obale’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*