Perišić osuđen na 27 godina zatvora za zločine nad civilima Sarajeva i raketiranje Zagreba

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za pomaganje zločina nad civilima u Sarajevu i raketiranje Zagreba. Perišić je kažnjen za opsadu i teror civila u Sarajevu te za raketiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osobe. Istodobno, Haški tribunal (ICTY) je Perišića oslobodilo krivnje za pomaganje i podržavanje zločina u Srebrenici, navodeći da nije izvan razumne sumnje dokazano da je Perišić znao da će se u tom gradu dogoditi genocid.

Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u topničkim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je opskrbljivao velikom količinom oružja, te im davao plaće i druge pogodnosti.

Također je osuđen za propust u sprječavanju ili kažnjavanju hrvatskih Srba za granatiranje Zagreba u svibnju 1995.

Momčilo Perišić rođen je 22. svibnja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih suradnika koji je bio na čelu JNA od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.

Tužitelji koji su ga opisali kao “ratnika iz sjene” koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Tribunal u Hagu je 2005. godine podigao optužnicu protiv Perišića. Suđenje je počelo 2. listopada 2008. godine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*