Perišić se razbahatio: Dokazano je da SRJ nije odgovorna za zločine u RH i BiH, i da VRS nije zločinačka organizacija

momcilo-perisic-b92General Momčilo Perišić, koji je u Hagu oslobođen po svim tačkama optužnice za pomaganje zločina koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj od kolovoza 1993. do studenog 1995., ponovio je sinoć da optužnica protiv njega nije imala osnova, da je oslobađajućom presudom s njegovog imena, vojske SR Jugoslavije i Republike Srpske skinuta odgovornost za zločine i dodao da bi ponovo “radio isto što je radio” kada bi se našao u istim uvjetima, javlja Tanjug.

Perišić je gostujući na RTS-u istaknuo da je dokaz za nedostatak njegove krivice činjenica da je jedan od troje sudaca u prvostupanjskom postupku glasao za njegovo oslobađanje po svim tačkama optužnice, ali da je on bio nadglasan.

“Skinuta je i bilo kakva odgovornost sa SR Jugoslavije i njene vojske za zločine u Hrvatskoj i Bosni, skinuta je kvalifikacija za Vojsku Republike Srpske da je ona zločinačka organizacija, a također (je značaj oslobađajuće presude) da ja i moja obitelj ne ispaštamo zbog nečega za što nisam kriv”, kazao je on.

Upitan da li je spreman na eventualno izručenje Hrvatskoj u kojoj je u odsustvu osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u toj zemlji i BiH, Perišić je odgovorio da se neće odazvati na bilo kakav poziv te zemlje.

“Niko me neće isporučiti iz moje države, a ne mislim ni da ta presuda ima bilo kakvog osnova. Moguće da bi oni pokušali nešto kada bih otišao tamo, ali neću otići”, naglasio je Perišić.

Nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, na pitanje “kada bi se vratilo vrijeme da li bi ponovo ratovao u BiH i Hrvatskoj”, odgovorio je potvrdno.

“Kada bih bio u istim uvjetima u kojima sam bio, ja i ljudi za koje sam odgovarao, i narod kojem ja pripadam svakako bih radio isto što sam radio”, poručio je Perišić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*