Perišić tvrdi da Haaški sud nije bio objektivan, traži poništenje presude

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić ocijenio je danas, na žalbenoj raspravi pred Haškim sudom, da postupak protiv njega nije bio objektivan i nepristran i da je njegov slučaj jedinstven u svijetu.

Podsjećajući da je po nacionalnosti Srbin, Perišić je, u obraćanju sucima Žalbenog vijeća, rekao da su ga mnogi upozoravali “da je teško da će mu suđenje biti objektivno, nepristrano i neovisno”.

“Moj slučaj je jedinstven u svetu, jer nikad se nije dogodilo da načelnik generalštaba jedne vojske bude optužen i osuđen zbog zločina koje su počinili pripadnici druge vojske, na teritoriju druge države”, rekao je Perišić, koji je bio na čelu Generalštaba od 1993. do 1998. godine, javio je Tanjug.

On je 6. rujna prošle godine nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora zbog artiljerijske i snajperske vatre po Sarajevu od 1993. do 1995, pomaganja počiniteljima ubojstava i prisilnog premještanja u Srebrenici i nekažnjavanja podređenih zbog raketnih napada na Zagreb 1995. godine.

Perišić je ocijenio da je drastično kažnjen zbog vođenja rata, mada, kako je istaknuo, ni vođenje rata ni pomaganje drugima u ratu nisu zabranjeni u svijetu, usprkos razaranjima i patnjama koje sukobi nanose.

Napominjući da protiv njegovog direktnog nadređenog, tadašnjeg predsjednika SRJ i Vrhovnog savjeta odbrane Zorana Lilića, nije ni podignuta optužnica, Perišić je rekao da su njegovi profesionalni postupci “uvijek bili u funkciji spriječavanja proširenja rata” i da su se zasnovali na međunarodnim i domaćim zakonima.

Obrana je, na današnjem saslušanju, zatražila da prvostupanjska presuda bude poništena jer se njome kriminalizira vođenje rata, koje nije zločin ni prema statutu Tribunala ni prema međunarodnom pravu, i ocijenila je da nije dokazana direktna povezanost optuženog ni sa jednim od zločina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*