Petak, subota i nedjelja – sudbonosni dani za euro i eurozonu

Od petka do nedjelje u Bruxellesu se održavaju sastanci čiji se ishod očekuje s velikom napetošću, za koje je, primjerice, grčki premijer Giorgios Papandreou izjavio da će “biti odlučujući i za Grčku, ali i za euro”, piše Vjesnik.

Najprije, u petak, počinju vijećanja ministara financija zemalja eurozone koji odlučuju o oslobađanju isplate idućeg financijskog obroka pomoći za Grčku, a potom je na dnevnom redu pitanje kako povećati djelovanje fonda za spašavanje eura bez dodatnih jamstava. Njemačka kancerlarka Angela Merkel predstavit će pak u Berlinu, u Bundestagu, stajalište njemačke vlade o dužničkoj krizi.

U subotu se u Bruxellesu okupljaju ministri financija svih 27 zemalja članica Europske unije, u nastavku se održava Vijeće ministara za opće poslove, a navečer je sastanak na vrhu konzervativnih šefova država i vlada zemalja članica, kandidatkinja i partnerskih zemalja. Na tom će sastanku sudjelovati i Hrvatsku koju će zastupati premijerka Jadranka Kosor.

Vrhunac vijećanja o aktualnoj krizi eurozone događa se u nedjelju. Dan počinje sastankom na vrhu šefova država i vlada članica EU-a, nakon kojega slijedi summit s 17 šefova država i vlada zemalja eurozone koji može trajati najdulje do 2 sata poslije ponoći, jer tada se otvaraju burze u Aziji i tada će se morati znati strategija koju će Europa voditi u borbi protiv dužničke krize.

Bilo je dosad mnogo summita koje su političari i novinari nazivali povijesnim, ali ovaj sastanak na vrhu, s time se svi slažu, sudbonosan je i za Uniju i za eurozonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*