Petar Jurčić s krivotvorenom diplomom upravljao Razvojnom bankom FBiH!?

Petar JurčićTužiteljstvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv aktualnog predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Petra Jurčića zbog sumnje da je krivotvorio diplomu o završenom ekonomskom fakultetu.

Prema pisanju Dnevnog avaza, službenici Federalne uprave policije terete Jurčića da je “krivotvorio ili nabavio krivotvorenu diplomu Univerziteta u Beogradu o završenoj visokoj školskoj spremi na Ekonomskom fakultetu, navodno izdanoj 12. studenog 1981. godine”.

Istražitelji Kantonalnog tužiteljstva, doznaje Dnevni avaz, već su počeli sa saslušavanjima u Razvojnoj banci i u Vladi FBiH, a ova informacija bila je nedavno prezentirana i na samoj sjednici Vlade.

U kaznenoj prijavi se navodi da je njegova diploma ovjerena krivotvorenim potpisima dekana Ekonomskog fakulteta, kao i rektora Univerziteta u Beogradu.

“Predmetnu diplomu priložio je i koristio kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, i to za poziciju generalnog direktora ‘Hypo Alpe-Adria banke’ sa sjedištem u Mostaru, čime je na protuzakonit način stekao ovlaštenja da zastupa banku u svim pravnim i financijskim transakcijama. Nakon raskida ugovora s ‘Hypo bankom’, također upotrijebivši navedenu krivotvorenu diplomu, izabran je na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koju trenutno protuzakonito obnaša”, stoji, među ostalim, u krivičnoj prijavi FUP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*