Peter Sorensen napokon stigao u Sarajevo

Danski diplomat Peter Sorensen, koji će obavljati dužnosti šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU-a, doputovao je danas u BiH, potvrđeno je Feni iz Delegacije. Sorensonov dolazak očekivao se jučer, ali je pomjeren za danas nakon što je otkazan let kojim je trebao doputovati u Sarajevo.

Kako je ranije najavljeno, tijekom prvog tjedna veleposlanik Sorensen će održati sastanke sa šefovima misija EU u BiH i veleposlanicima koji borave u Sarajevu.

Planirano je da veleposlanik Sorensen preda akreditive Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u petak, 9. rujnu, nakon čega će početi s održavanjem sastanaka s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti zemlje.

Nakon predaje akreditiva, veleposlanik Sorensen će preuzeti vodstvo nad Delegacijom Europske unije kao i Uredom EUSR-a. Time će biti aktivirano ojačana nazočnost Europske unije u BiH.

Promijenjena i pojačana nazočnost, zasnovana na Lisabonskom ugovoru, ima za cilj unapređenje suradnje Unije s BiH. To je podržano s više od 660 milijuna eura pretpristupne pomoći od 2007. do 2013. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*