Peter Sorensen novi voditelj Izaslanstva EU u BiH

Danski diplomat Peter Sorensen bit će novi voditelj  Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, priopćila je danas visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

– Peter Sorensen donosi jedinstveno iskustvo o BiH i širem području Balkana na ovaj posao. Ne mogu misliti ni na koga tko bi bio bolje kvalificiran da preuzme ovu pojačanu ulogu voditelja Izaslanstva”, navela je Ashtonova u priopćenju.

“Drago mi je što ovu vijest mogu objaviti svega nekoliko dana poslije mog posjeta BiH koji je rezultirao otkazivanjem referenduma u RS. Sada trebamo nastaviti graditi na ovom uspjehu i težiti postavljanju BiH na put ka EU”, dodala je.

Ashtonova je Sorensena, koji je do sada obavljao dužnost voditelja Izaslanstva EU u Makedoniji, pohvalila za odličan posao koji je obavio u Skopju.

Inzko pozdravio izbor Sorensena za voditelja Izaslanstva EU u Sarajevu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko toplo je pozdravio današnje priopćenje visoke predstavnice za vanjsku politiku EU Catherine Ashton da je za novog voditelja Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini izabran Peter Sorensen.

“Iskreno se radujem bliskoj suradnji s gospodinom Sorensenom”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. Istaknuvši veliko iskustvo gospodina Sorensena u radu na vanjskim i sigurnosnim pitanjima, te njegov dugoročan i pozitivan angažman u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je da je Sorensen “dobro pripremljen za posao koji ga očekuje, koji je pun izazova, ali i satisfakcije”.

Valentin Inzko je naglasio da budući ojačani angažman EU u Bosni i Hercegovini može dovesti do fokusiranijeg angažmana na napretku BiH prema integraciji u EU. Konstantna pažnja međunarodne zajednice posvećena Bosni i Hercegovini predstavlja sredstvo za postizanje cilja koji nam je svima zajednički: da BiH bude zemlja koja je u stanju probleme sa kojima se susreće rješavati kroz institucije i koja se – uz preuzimanje potpune odgovornosti za vlastite obveze – nalazi na putu ka europskoj integraciji.

“Pozdravljam mogućnost jedinstvenog predstavništva EU. Europa će ubuduće u BiH nastupati kroz jednu instituciju, a uvjeren sam da će OHR i EU i dalje zajedno raditi na tome da pomognu BiH na njezinom putu ka euro-atlantskim integracijama”.

Tko je Peter Sorensen?

Inače, Sorensen ima više od petnaest godina iskustva diplomatskog rada na Zapadnom Balkanu, a prije pozicije voditelja Izaslanstva EU u Skopju bio je osobni predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu (2006.-2010.), zamjenik voditelja stuba za obnovu i ekonomski razvoj u okviru UNMIK-a (2002.-2006.), viši savjetnik specijalnog izaslanika generalnog tajnika UN na Kosovu (2001.-2002.), pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog tajnika UN za Balkan (2000.), voditelj  političkog odjeljenja i viši savjetnik šefa OESS-a u Hrvatskoj (1997.-1999.), pravni savjetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996.-1997.) i politički savjetnik Promatračke misije Europske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995.-1996.).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*