Petorica optužena za zločine počinjene nad zarobljenim Srbima

sud-bih-204Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Huseina Begića zvanog “Huso“, Safeta Kovačevića zvanog “Papo“, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, postupajući suprotno članu 3. i članu 4. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. godine, kao pripadnici 5. bataljona Vojne policije V korpusa Armije RBiH, namjerno nanosili snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, ozljede tijela i zdravlja, ratnim zarobljenicima pripadnicima, Vojske RS.

U optužnici se navodi da su optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić u svojstvu vojnih policajaca, a Husein Begić u svojstvu zapovjednika voda u drugoj četi 5. bataljona vojne policije, dana 11. marta 1995. godine, sudjelovali u sprovođenju trideset i jednog (31) ratnog zarobljenika VRS, koji su se nalazili pod kontrolom V korpusa, sa lokacija sabirnih centara u krugu preduzeća “Rad“ u Cazinu, zatvora “Luke“ u Bihaću i vojarne “Adil Bešić“ u Bihaću, čiji je prijevoz vršen autobusom.

Optuženi su zarobljenim pripadnicima VRS po ulasku u autobus najprije na oči stavili platnene poveze, zatim im naredili da ruke drže na leđima, a glave u pognutom položaju, te ih prisilili da sjednu na pod autobusa, da bi tokom vožnje na relaciji od Cazina do Bihaća i dalje od Bihaća do graničnog prelaza Izačić, koja je trajala znatno duže od uobičajene, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, namjerno im nanoseći snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede tijela i zdravlja, tako što su ih tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, zadajući im udarce po različitim dijelovima tijela, a istovremeno ih prisiljavali da pjevaju pjesmu “Bosno moja“, i da na pitanje policajaca “čija je ovo zemlja“, u jedan glas odgovaraju “Turska“, te da uzvikuju muslimanski ratnički poklič “Tekbir-Allahu Ekber“, upozoravajući ih da ne podižu glavu.

Optuženi Husein Begić zvani “Huso“ koji je bio zapovjednik grupe, tereti se da je propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi njemu podređene Safeta Kovačevića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića, Sabahudina Hafurića i druge pripadnike iz te grupe, da vrše njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, iako je znao da se navedeni policajci spremaju poduzeti takve radnje, što su u njegovoj nazočnosti i činili, pa je takvo premlaćivanje trajalo gotovo cijelom dužinom vožnje, do mjesta Japanska krivina kod naselja Izačić, gdje je nakon toga izvršena dogovorena razmjena između predstavnika Vojske RS i predstavnika V korpusa A RBiH.

Optuženi Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić se terete da su izvršili krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačke a) i b) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH, a osumnjičeni Husein Begić se tereti da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) i b), u vezi sa članom 180. stav 2. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*