Petritsch: Siromaštvo bi ljude u BiH moglo dići na pobunu

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, austrijski diplomat Wofgang Petritsch u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija izrazio je zabrinutost za budućnost Bosne i Hercegovine.

Petritsch je kazao kako ne vjeruje da će doći do novoga rat na Balkanu, ali smatra da bi siromaštvo ljude u Bosni i Hercegovini moglo dići na pobunu.

“Vi uvijek u Bosni imate potencijal za sukobe, ali mislim da je od vojnog konflikta za Bosnu opasnija ekonomska propast, to što ljudi gube nadu za bolji život. Nezaposlenost se ne smanjuje, ekonomska i socijalna slika su tako mračne. Jasno je da imamo krizu širom Europske unije, a to se najviše reflektira na slabe zemlje kao što je Bosna i Hercegovina”, rekao je Petritsch.

Petritsch je naglasio kako Balkan već godinama nije u fokusu europskih čelnika, koji se bave svojim problemima, i poručio da to može biti vrlo opasno. Članstvo BiH u NATO-u je strateški važno, ali neće riješiti ključne probleme, istakao je Petritsch.

“Sigurnosna situacija je loša. Ključna korist koji bi BiH dobila ulaskom u NATO je uzajamna pomoć zemalja. Bosanci bi znali da Europa i Amerika brinu o sigurnosti njihove zemlje. Amerika i Europa ne bi dozvolili da potencijalni sukobi prerastu u vojni konflikt. Međutim, vojna pomoć NATO-a neće puno koristiti, ako se hitno ne uradi nešto na razvoju ekonomije. EU mora Bosnu tretirati krajnje ozbiljno. Kako je važno Sarajevu, tako mora biti važno i Bruxellesu, da od Bosne napravi uspješnu priču”, istakao je Petritsch.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*