Petritsch: Za bolji položaj Hrvata treba izmijeniti Washingtonski sporazum

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma da bi se Federacija BiH po unutarnjem uređenju približila Republici Srpskoj (RS) i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

Petritsch ističe da je kriza u BiH uznapredovala i da prijeti daljom eskalacijom zbog čega predlaže poduzimanje akcije međunarodne zajednice i domaćih institucija.

– Prije svega treba preraditi Washingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena Federacija BiH, navodi Petritsch i dodaje da je potrebno ukinuti kantone i reorganizirati FBiH, prenosi Večernji list.

Prema njegovim riječima, ove izmjene bi trebale zadovoljiti zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopće ne postavlja pitanje o stvaranju trećeg entiteta.

– Radi se o zaokretu da bi se vratili na pravi smjer, te stabilizirali odnos snaga s drugim političkim entitetom, Republikom Srpskom, naveo je Petritsch u izvješću kojeg je izradio zajedno s predstavnikom Centra za europske integracijske strategije Christopheom Soliozom.

U izvješću, koji je objavio Fond “Otvoreno društvo”, Petritsch predlaže da OHR nastavi raditi u svom pravcu, ali da se provedu određene promjene.

Petritsch zagovara i jačanje pozije specijalnog europskog predstavnika (EUSR) u BiH i “pregled Daytonskog sporazuma, kao i njegove izmjene”, ističući da na to više ne treba gledati kao na “Pandorinu kutiju”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*