Philip Gordon: BiH ne ide u pravom smjeru

Bosna i Hercegovina postigla je značajan napredak od razdoblja strahota iz 90-tih godina, ali u proteklih četiri ili pet godina ne ide u pravom smjeru – opasno je pojačana nacionalistička retorika, državne institucije i Daytonski sporazum su osporavani, a bilo je i pokušaja da se unazade reforme koje su neophodne za pridruživanje Europskoj uniji (EU) i NATO-u, izjavio je danas u Sarajevu pomoćnik državnog tajnika SAD za Europu i Euroaziju Philip Gordon.

Sudjelujući u radu Konferencije “Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija”, koja se u Sarajevu održava od 12. do 15. lipnja, Gordon je naglasio da, ukoliko bude nastavljen negativan trend, BiH rizikuje da zaostane za ostatkom područja.

“Da bi se vratila na pravi put, BiH mora funkcionirati kao država koja za sve svoje građane može ostvarivati rezultate. Reforme su potrebne za njihovo dobro, ali su također potrebne da bi se ispunili zahtjevi EU i međunarodne obveze BiH. Samo veća integracija u Europu može osigurati stabilnost i mogućnosti koje građani BiH žele i koje su im neophodne za njihovu djecu”, poručio je Gordon, govoreći o podršci SAD zemljama zapadnog Balkana, posebno podršci koju njegova zemlja pruža BiH.

Upozoravajući na činjenicu da su bh. političari trenutno više spremni “podgrijavati etničke strahove” i boriti se za vlastite političke interese, pomoćnik državnog tajnika SAD pozvao je domaće političke aktere na hitno formiranje vlasti na državnom nivou, poštivanje državnih institucija i Daytonskog sporazuma, te na reformu vlasti, što je neophodno za napredak u procesu euroatlantskih integracija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*