Picasso u Zagrebu: Već prvu večer izložbu posjetilo 7000 ljudi

picasso-u-zagrebuUz neviđen interes Zagrepčana u Klovićevim je dvorima otvorena izložba ”Remek djela iz muzeja Picasso”. Već prve večeri izložbu je prema prvim procjenama vidjelo više od sedam tisuća ljudi, koji su čekali satima pred ulazom u muzej na Gornjem gradu.

Redovi su bili do Kule Lotršćak pa čak i dalje. Posjetitelji su puštani u grupama po trideset ljudi, a muzej je bio otvoren do ponoći. Izložbu je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, a ugledne goste, među kojima su bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Nenad Stazić i Željko Reiner, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, pozdravila je ravnateljica Muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari.

”Danas je Muzej Picasso i sljedeća tri i pol mjeseca ovdje u Zagrebu i to je veliki privilegij i velika odgovornost. Pazite dobro na izložbu”, kazala je Baldassari. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je izložba povijesni kulturni događaj, ne samo Zagreba i Hrvatske, već i regije. ”Dokaz tome su tisuće ljudi koji čekaju da uđu u Klovićeve dvore. Mi još formalno nismo ni ušli u Europsku uniju, nismo ni formalno europska metropola, ali izložba Picassa u Zagrebu je dokaz da Zagreb uistinu jest europska metropola i da će se uskoro kandidirati za prijestolnicu europske kulture.

Večeras najavljujem da ćemo se naći na još jednom kulturnom projektu vezanom za naše prijatelje iz Francuske i početkom srpnja otvorit ćemo Francuski paviljon u Studenskom centru”. Bandić je citirao Andrè Malrauxa, uz komentar ”ako nešto krivo citiram, sutra ću biti na naslovnicama”, rekavši da kultura i umjetnost ne poznaju granice i ne priznaju ograničenja. Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić istakla je da se ništa ne može napraviti ako se ne razumije jezik umjetnosti. Ministrica se posebno zahvalila zagrebačkom gradonačelniku koji je brzo reagirao i pomogao, te bio partner u situaciji kada svatko pita da li se sredstva poreznih obveznika troše racionalno.

”Vrijednost ove izložbe deset puta je veća od proračuna koju Hrvatska ima za kulturu”, istakla je ministrica i naglasila da se ovaj projekt godinama pripremao, a da je sretna okolnost da se Muzej Picasso obnavlja, tako da dio kolekcije može putovati. ”Inače bi svi mi morali putovati u Pariz, a to ne bi bilo jednostavno i ne bi toliko građana Hrvatske i regije moglo tu izložbu vidjeti”. ”Specifičnost pariškog muzeja upravo je u tome što su u njemu čuvana ona djela do kojih je Pablu Picassu bilo najviše stalo.

Ona djela koja ni Picasso, ni njegova obitelj, ni Francuska nisu ni za kakve novce prodali drugim muzejima”, kazala je Andrea Zlatar-Violić. Brojne ugledne goste, među kojima su bili i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michellè Boccoz, pozdravila je i ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin.

”Ovo je nevjerojatna večer, ovo što se događa nadilazi i nama samima sferu zamislivog i naše uzbuđenje i zahvalnost za podršku teško je opisati. Ova izložba je i kruna i začetak našeg velikog posla, naše struke, a u konačnici i kulture kakvom je vidimo”. Od danas je izložba otvorena za brojne znatiželjnike, a očekuje se da će pasti i rekordi posjećenosti i da će izložbu do srpnja vidjeti više od 150.000 ljudi.

Romina Peritz / Večernji list

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*