“Pirati” u berlinskom pokrajinskom parlamentu

Piratska stranka je na jučerašnjim izborima u saveznoj pokrajini Berlin osvojila 9 posto glasova i po prvi put ušla u neki pokrajinski parlament u Njemačkoj, objavio je Deutsche Welle. U izvješću se ističe da su članovi Piratske stranke politički neiskusni, ali kreativni. Osvojili su senzacionalnih devet posto glasova i time po prvi put uspjela ući u jedan pokrajinski parlament u Njemačkoj.

Piratska stranka je u Njemačkoj osnovana tek prije pet godina, a trenutačno ima 13.000 članova. Danas je već zastupljena u nekoliko gradskih skupština.

Prva takva stranka osnovana je u Švedskoj, a povod za njezino utemeljenje bio je sukob oko Interneta. Švedski “pirati” su se 2006. godine borili za nekažnjavanje onih koji skidaju glazbu i filmove preko “Piratebay-a” (odatle potječe i njihovo ime) i drugih internetskih burzi. Njihova temeljna ideja, da nova paradigma ne smije biti vlasništvo nego otvoreni pristup mreži, proširila se i u drugim državama svijeta.

Uspjehu Piratske stranke u Njemačkoj doprinijeli su i propusti tradicionalnih stranaka što se tiče modernih sredstava komunikacije. Na tom se području shvaćanja njemačkih političara još uvijek znatno razlikuju od onih mladih žena i muškaraca koji su odrasli s internetom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*