Pitanje je dana kada će se Lagumdžijina politika sudariti sa zidom

Mile Lasić, profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru, ocijenio je, u intervjuu Glasu Srpske, izuzetno korisnim trilateralni sastanak u Karađorđevu, ističući da je u toj konstelaciji nedostajao još samo hrvatski predsjednik Ivo Josipović, čovjek koji je ovih dana gurnut u blato zbog afere režirane u Sarajevu, u centrali SDP-a.

“U toj konstelaciji nedostajao je još samo predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, čovjek koji je ovih dana gurnut u blato putem proizvodnje afere režirane u centrali SDP-a. I to toliko da je jedan pristojni Josipović morao uzvrati i prvi put kazati neke grube riječi na račun predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije”, rekao je Lasić, dodajući da je to “razumljivo, jer je više dosta nediplomatskog i nepolitičkog Lagumdžijinog prozivanja”.

Zamoljen da ocijeni politiku SDP-a BiH, Lasić je rekao: “To je politika jednosmjerne ulice i samo je pitanje dana kada će se sudariti sa zidom. Tada se nema gdje okrenuti nego se mora voziti u rikverc. Lagumdžija je dobio zeleno svjetlo koje je artikulirano preko SIP-a i kroz usta visokog predstavnika, ali svatko zna, i to sam čuo u razgovoru sa nekim veleposlanicima zemalja PIC-a, da je riječ o jednoj velikoj grešci. To svi znaju, ali da se zaokrene i postigne druga politika, trebat će vremena i nisam siguran da je to moguće postići s Lagumdžijom.”

Po Lasićevu mišljenju, ta se greška ne može ponoviti pri formiranja vlasti na razini BiH, u prvom redu “zbog rezolutnog otpora koji je došao iz Republike Srpske”.

“Prema mojim informacijama, Lagumdžiji je rečeno da na razini BiH napravi to isto ako to može postići u idućih 15 dana. Pokušao je to pričom o održavanju ‘Daytona 2’, što je propalo. Dakle, na razini BiH nije moguće napraviti majorizaciju i nezakonito formiranje vlasti”, rekao je Lasić.

Na pitanje kako vidi rješenje hrvatskoga pitanja u BiH, Lasić je rekao kako u ovom trenutku nije moguća nova teritorijalizacija. “Realno je i moguće da se za početak u FBiH, a onda i u cijeloj BiH putem drugačije zakonske regulative uredi mogućnost zaštite za sve, pa tako i za Hrvate. Treba raditi na institucionalnoj ravnopravnosti i onemogućiti preglasavanje manjina, ma koje one bile”, rekao je Lasić.

Govoreći o Rezoluciji koju je usvojio Hrvatski narodni sabor u Mostaru, Lasić je rekao da je ona “odgovor na sve ono što su platformaši uradili ilegalnim formiranjem vlasti na razini FBiH”.

“To je u suštini jedan umjeren odgovor. To je legalan protest i oblik otpora onome što inače zovem ‘puzajućim državnim udarom’ u izvođenju SDP-a, SDA i dvije minorne hrvatske stranke”, rekao je Lasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*