Planiran atentat na vrh RS i Srbije u Banja Luci: Pronađen TNT, uhićen Božidar Stanišljević

U sportskoj dvorani “Borik” u Banja Luci dan uoči održavanja svečane akademije povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske (RS) pronađeno je naoružanje, koje je moglo ozbiljno ugroziti sigurnost sudionika ceremonije na koju je došao kompletan politički vrh RS, na čelu s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom. Pristuni su bili i visoki vjerski službenici, predstavnici diplomatskog kora u BiH te predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković.

Pronalazak oružja potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Glasnogovornik MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je da je naoružanje pronađeno u nedjelju u 16.25 sati tijekom protudiverzionog pregleda dvorane “Borik”. Ona je istaknula da je pregled obavljen u okviru planiranih mjera koje je MUP poduzimao na obezbjeđenju svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave RS 9. siječnja. Za pronalazak naoružanja zaslužni su posebno dresirani policijski psi.

– S obzirom na količinu i vrstu pronađenog naoružanja, da je upotrabljeno, moglo je ozbiljno ugroziti učesnike i goste svečane akademije održane povodom 20. godišnjice od osnivanja RS – rekla je Šoja.

Ona je dodala da pripadnici Kriminalističke policije MUP-a RS, u suradnji saokružnim tužiteljstvom Banja Luka, poduzimaju niz aktivnosti na dokumentiranju i rasvjetljavanju ovog događaja: “U tijeku je kriminalističko vještačenje određenih predmeta i obavljaju se informativni razgovori s većim brojem osoba”, rekla je.

A policija je u utorak lišila slobode osobu koja je sakrila više od tri kilograma plastičnog eksploziva TNT velike razorne moći u “novinarskoj loži” u Javnoj ustanovi Sportski centar (JU SC) “Borik”, prenose banjolučke Nezavisne novine pozivajući se na izvor blizak MUP-u RS.

Kako javljaju spomenute novine nad osumnjičenim još nije završena kriminalistička obrada, te nije bio poznat ni motiv zbog kojeg je u dvoranu “Borik” sakrio eksploziv i veću količinu vojnog naoružanja i municije.

Riječ je o Srbinu, dugogodišnje radniku “Borika” Božidaru Stanišljeviću (61).

Izvor iz MUP-a RS je navodno pojasnio da je u prostoriji, takozvanoj novinarskoj loži iznad južne tribine u dvorani, otkriveno čak tri kilograma razornog TNT-a, detonator, snajper, dvije automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*