Po prvi put u povijesti Standard & Poor’s smanjio američki kreditni rejting

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s snizila je američki bonitet po prvi put u povijesti s vrhunskog statusa AAA na AA plus, uz procjenu s “negativnim izgledima”.

U priopćenju objavljenom kasno sinoć S&P kaže da je učinila ovaj korak zbog toga što plan o smanjenju proračunskog manjka, usvojen u utorak, ne ide dovoljno daleko da bi se stabilizirala dužnička situacija u zemlji.

S&P također napominje da ovo umanjivanje boniteta odražava stajalište agencije kako je “efikasnost, stabilnost i predvidljivost američkog političkog odlučivanja i političkih institucija oslabila u vrijeme kontinuiranih fiskalnih i gospodarskih izazova”.

Mediji citiraju dužnosnike Bijele kuće koji kažu da je S&P pogrešno izračunao predviđanja o američkom planu smanjivanja duga za oko dva bilijuna dolara.

Dvije druge vodeće agencije za kreditni rejting – Moody’s i Fitch – zasad nisu umanjile američki bonitet.

Do ovog dolazi na dan kad je američko Ministarstvo rada objavilo podatke o povećavanju broja radnih mjesta u zemlji za 117 tisuća i blagom smanjivanju stope neuposlenosti na 9,1 posto. Američko gospodarstvo najveće je na svijetu, međutim, ulagači iskazuju malo povjerenja u spori gospodarski oporavak zemlje, čak i nakon sporazuma između predsjednika Obame i kongresnih čelnika o povećavanju praga zaduživanja savezne vlade.

Izvor: Glas Amerike

1 Comment

  1. Cini se da su u pravu bili zloguki proroci kad su govorili o (globalnoj) krizi s dvostrukim dnom. Jos samo ne znamo koliko do tog drugog dna jos moramo padati…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*