Po uzoru na Hrvatsku, Mađarska uvodi pravo glasa za dijasporu

Mađarska vlada planira dati pravo glasa Mađarima koji žive izvan granica zemlje, a iako još nisu utvrđeni detalji promjene izbornog zakona, vladajući Fidesz poziva se na hrvatski i talijanski izborni sustav koji bi Mađarima mogli poslužiti kao primjer, piše Vjesnik.hr.

Novi izborni zakon trebao bi biti odobren do 1. siječnja 2012. godine. Njime će mađarska vlada desnog centra nadopuniti prvi potez koji je napravila kada je prošlog svibnja preuzela vlast. Tada je, naime, lakšim učinila pristup državljanstvu za dva milijuna etničkih Mađara koji žive u susjedstvu i regiji.

Taj je potez u to doba u Slovačkoj doživljen kao sigurnosna prijetnja, a tadašnja slovačka vlada optužila je Fidesz za pokušaj stvaranja »Velike Mađarske«.

Najnoviji razvoj događaja rezultirao je pojavom ekstremno desnih nacionalista u Slovačkoj čija je retorika usmjerena uglavnom na mađarsku manjinu u toj zemlji.

Kritičari Fidesza na domaćem terenu, u Mađarskoj, pak kažu da je potez davanja prava glasa samo dio šire kampanje kojom vladajući žele učvrstiti svoju moć jer će etnički Mađari koji su uzeli državljanstvo moći glasovati na izborima 2014. godine. Prema podacima mađarske administracije od 1. travnja 52.605 Mađara izvan granica države je uzelo mađarsko državljanstvo.

Ovi Mađari uglavnom žive u svim susjednim zemljama, najviše njih u Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini. Njihovi su pretci izgubili državljanstvo prema Trianonskom mirovnom sporazumu na kraju Prvog svjetskog rata kada je Mađarska kao nasljednica Austro-ugarske izgubila veći dio svog teritorija.

Smatra se da bi se novi izborni zakon mogao naći kao tema sastanka između srpskog predsjednika Borisa Tadića i mađarskog predsjednika Pala Schmitta sljedećeg tjedna u Beogradu, piše Vjesnik.hr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*