Počela provjera nevažećih listića

Službeni rezultati izbora u BiH još nisu objavljeni, a veliki broj nevažećih listića i dalje diže veliku prašinu.

Osporavanje rezultata izbora

Partija demokratskog progresa (PDP), čiji je kandidat za ulazak u Predsjedništvo BiH Mladen Ivanić tijesno izgubio izbornu utrku, smatra da Središnje izborno povjerenstvo BiH zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića treba poništiti izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH i raspisati nove. – Ukoliko Povjerenstvo to ne uradi, PDP nikada neće priznati rezultate općih izbora za tu razinu vlasti, upozorio je  član Glavnog odbora te stranke Siniša Đorđević na pres-konferenciji u Banja Luci. Inače, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH počelo je provjeru nevažećih listića koje su elektronskim putem dostavile općinska izborna povjerenstva.

“Tihi bojkot” izbora?!

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić rekla je da povjerenstvo trenutno pretpostavlja kako se radi o svojevrsnom bojkotu izbora zbog diskriminatorskih odredaba Izbornog zakona BiH, koje se tiču izbora predstavnika nacionalnih manjina u BiH. Prema njenim riječima, kontrola nevažećih listića bit će okončana za dva-tri dana, nakon čega će ti podaci biti objavljeni, te pružena mogućnost za podnošenje žalbi, prigovora i zahtjeva političkih subjekata za ponovnim brojanjem glasova. Hadžiabdić je istaknula kako će svakom glasačkom mjestu biti posvećeno dovoljno pažnje, bez obzira mogu li novi podaci utjecati na dodjelu mandata, te ukoliko bude utvrđena tolika razlika u glasovima na tom području bit će raspisani novi izbori sa istim listama i kandidatima. Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdilo je, kontrolom dosad pristiglih podataka općinskih izbornih povjerenstava, da je u ukupnom broju nevažećih glasačkih listića značajan broj onih neoznačenih. Kako je na press-konferenciji u Sarajevu navela predsjednica Hadžiabdićeva, kod izbora hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od ukupno 6,88 posto nevažećih listića neoznačenih je 3,92 posto (39.000), a ostalih nevažećih listića je 2,96 posto. Kod izbora srpskog člana Predsjedništva BiH od 9,44 posto nevažećih glasačkih listića neoznačenih je 7,04 (44.500) posto, a ostalih nevažećih 2,40 posto. Također, kada je riječ o izboru predsjednika i potpredsjednika RS-a, od 6,23 posto nevažećih listića neoznačenih je 4,17 posto, a ostalih nevažećih 2,06 posto. “Ovo nama daje pretpostavke da se ovdje može govoriti i o svojevrsnom bojkotu birača, povezanom s određenim diskriminirajućim odredbama u izbornom zakonu”, kazala je Hadžiabdić, istaknuvši kako će SIP izvršiti provjere ovih podataka OP-a. Plan je da se, nakon što sav materijal s redovnih biračkih mjesta stigne u SIP, što se očekuje za pet dana, izvrši provjera biračkih mjesta s većim brojem nevažećih listića kako bi se uvjerili da se radi o praznim listićima.

Bilo i neregularnosti kod brojanja?

SIP je odlučioobaviti i uvid u zapisnike o radu biračkih odbora sa svih biračkih mjesta, te će se posebno fokusirati na navode posmatrača u vezi s neregularnostima kod brojanja. “I ovi podaci će nam biti dodatni indikator za analizu i opredjeljenje šta će se ponovno brojati po službenoj dužnosti”, ustvrdila je predsjednica SIP-a. Objasnila je da rezultati izbora trebaju biti utvrđeni i objavljeni za dva tjedna od dana izbora, nakon čega će početi razdoblje za eventualne zahtjeve političkih subjekata za ponovnim brojanjem. Također, Hadžiabdić je kazala da je u SIP dosad stiglo 24.000 glasačkih listića putem pošte, te da ih trebaju primiti ukupno 36.000.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*