Počelo obilježavanje obljetnice genocida u Srebrenici, Srbi tvrde da su i oni bili žrtve

Iz mjesta Nezuk u općini Sapna jutros u devet sati krenula je kolona Marša mira koja se organizira sedmi put u znak sjećanja na golgotu žrtva srebreničkog genocida. Na maršu sudjeluje oko 7.000 ljudi iz svih dijelova BiH, ali i iz inozemstva, i ovo je najveći ovakav marš organiziran do sada. Riječ je o jednoj od većih manifestacija kojima se obilježava obljetnica genocida u Srebrenici. 1995. godine su snage vojske i policije Republike Srpske, pod vodstvom optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića ubile oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Kada je riječ o “Maršu mira”, među sudionicima su i pripadnici nizozemskog bataljuna UN-a koji su u vrijeme počinjenja genocida nad Bošnjacima bili stacionirani u Srebrenici.

Tijekom trodnevnog pješačenja, prolazit će pored brojnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci žrtava srebreničkog genocida. Bit će upriličeni i povijesni sati na kojima će preživjeli srebrenički Bošnjaci govoriti o ovoj tragediji. Ukupna staza od Nezuka do Potočara duga je oko 85 kilometara, i njome se evociraju uspomene na put koji su 1995. Bošnjaci iz Srebrenici pokušavali preći i izvući se iz srpskog obruča i gotovo sigurne smrti ukoliko bi pali u ruke vojnika Ratka Mladića.

Sudionici Marša mira “Srebrenica 2011” bi prema planu trebalo uvečer 10. srpnja stići u Potočare. 11. srpnja u Mamorijalnom centru potočari kod Srebrenice bit će održana središnja ceremonija obilježavanje 16. obljetnice genocida u Srebrenici, kojom prilikom će biti obavljen i vjerski obred ukopa 613 identificiranih žrtava. Obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

U samim Potočarima obavljaju se posljednje pripreme za komemoraciju kojoj će nazočiti i brojne javne osobe iz BiH i inozemstva, uključujući hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

Djelatnici Javnog poduzeća “Komemorativni centar” iz Tuzle sinoć su u Memorijalnom centru Potočari završili kopanje 613 grobova, gdje će 11. srpnja identificirane žrtve genocida u Srebrenici konačno naći smiraj.
Sutra u popodnevnim satima iz Gradskog groblja Visoko trebali bi stići posmrtni ostaci, koji će do večernjih sati 10. srpnja biti smješteni u veliku dvoranu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima, a nakon toga, u prisustvu velikog broja rodbine i prijatelja biti poredana pored musale Memorijalnog centra, kada će 11. srpnja iza 14 sati biti i pokopani.

Istodobno s obilježavanjem stradanja Bošnjaka Srebrenice, tenzije podižu najave da će dan kasnije u obližnjem Bratuncu, Srbi organizirati posebnu ceremoniju komemoriranja svojih ratnih žrtava.

Zapravo, šestodnevni program “Petrovdanskih dana”, kojim se obilježava 19 godina od stradanja Srba u okolini Srebrenice, otvoren je u četvrtak u srebreničkom Kulturnom centru iako je ravnateljica ove ustanove Amila Efendić pokušala zabraniti korištenja ovog objekta za organiziranje aktivnosti u okviru “Petrovdanskih dana”.

Ipak pritiskom lokalnog srpskog pučanstva, dopušteno je otvaranje “Petrovdanskih dana” u Kulturnom centru i prikazivanje kontroverznog filma o zločinima nad Srbima u ovom području.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*