Počelo suđenje u sučaju “Fimi media”, na optuženičkoj klupi i HDZ

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje slučaju “Fimi media” u kojem se, po prvi put u Hrvatskoj, na optuženičkoj klupi našla i jedna politička stranka – HDZ. Njezin pravni zastupnik Damir Sesvečan, kao i bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader te bivši glasnogovornik Ratko Mačeku odbacili su krivnju, dok su Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te pravna zastupnica “Fimi medije” priznali.

Na teret im se stavlja da su od 2004. pa do sredine 2009. kao elementi zločinačke grupe donacijama i isforsiranim marketinškim uslugama iz javnih i privatnih poduzeća te Vladinih ministarstava i agencija izvukli oko 71 milijun kuna. Skoro pola toga iznosa, prema optužnici, otišlo je u HDZ za troškove promidžbe u predizbornim kampanjama, dodatke stranačkim dužnosnicima za plaće, večere, skupocjene automobile, podmićivanje političara iz drugih stranaka, pjevače i štošta drugo.

U uvodnim riječima odvjetnik HDZ-a Davorin Budin ustvrdio je kako će dokazati da je formiranje crne blagajne nastalo van stranačke strukture i da predsjedništvo za nju nije znalo. Ivo Sanader za sve što je činio nije imao odobrenje stranke, rekao je Budin. Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijski postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

Po Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko “Fimi medije” nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade, jer predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća i savjetovati im s kime da sklapaju poslove.

Na početku ročišta pročitan je sažetak jedne od najvećih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa s više od 550 stranica. Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi.

Tvrdi se da su skupinu na početku činili Barišić, Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke “Fimi media” angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Sanader je, po optužnici, osobno i preko Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s “Fimi medijom”.

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišić i Maček pritom istupali ispred HDZ-a koristeći činjenicu da je riječ o vladajućoj stranci. Sanader se s Nevenkom Jurak navodno dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njene tvrtke davati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

Novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki HDZ-ova blagajnica Pavošević nije iskazala u stranačkim poslovnim knjigama već je mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala stranačke troškove u korist više osoba i tvrtki.

Takve naloge je dobivala osobno od Sanadera ili posredstvom Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka “znatna plaćanja” iz HDZ-ovog “crnog fonda” obavljali Barišić i Maček.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostečak je kazala da će tijekom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije. Posebno je spomenula sastanak održan u sjedištu vlade 4. travnja 2007. na koji su pozvani čelnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko “Fimi medije”. Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišića i Mečaka kao ljude od Sanaderova povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim tvrtkama, kazala je tužiteljica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*